Nagyvilág

Trump a glifozátot választotta a kokain helyett

Rákkeltő? Az amerikai elnöknek nem számít. Kolumbiában.

Donald Trump hétfőn kiállt a kokaültetvények növényirtó szeres, glifozátos permetezését, amikor a Fehér Házban fogadta kolumbiai kollégáját, Ivan Duquét. Az amerikai elnök arra figyelmeztette a bogotai államfőt, hogy

muszáj lesz permeteznie. Ha nem fog permetezni, akkor nem tud megszabadulni

a kokacserjéktől, amelyekből a kokaint készítik. Ezzel Trump lényegében támogatta, hogy a kábítószer elleni harc harcban bevessék azt a vegyszert, amely bizonyítottan rákkeltő.

A glifozátot az előző kolumbiai kormány 2015-ben betiltotta. Bár a tiltást annak idején a kolumbiai legfelsőbb bíróság is támogatta, de Ivan Duque a glifozátos növényirtás újbóli alkalmazását tervezi a drogkartellek elleni harcra hivatkozva.

A vegyszer vízben jól oldódó, gyenge szerves sav, amelyet sok országban hosszú időn keresztül gyomirtóként használtak, illetve használnak ma is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatási eredmények alapján nyilvánította rákkeltőnek.

A MTI Donald Trump bejelentése kapcsán emlékeztet arra is, hogy az Egyesült Államokban a limfómában megbetegedettek egymás után nyerik a pereket a glifozáttartalmú növényvédő szereket gyártó cég ellen. A német Bayer korábban felvásárolta az amerikai Monsantót, amely a betegséget okozó RoundUp növényvédő szert gyártotta.

Kiemelt kép: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik