Nagyvilág

Bulgáriában szinte nulla a menekülttáborok kihasználtsága

Bulgária mintegy tízezer menedékkérő elszállásolására elegendő befogadóképességgel rendelkezik a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) értékelése szerint, míg a szomszédos Görögország teljességgel túlterhelt - közölte Milena Nikolova, az IOM bulgáriai képviseletének szakértője hétfőn Szófiában a közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Ha mintegy tízezren érkeznének Bulgáriába, nem jelentene gondot az emberek befogadása, elszállásolása, orvosi kivizsgálása, illetve az elsődleges szükségleteik biztosítása

– hangoztatta Nikolova. Úgy vélekedett, nem kell aggódni egy nagyobb menekültáradat esetén sem.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy a menekültügyi válság idején, 2015-ben, illetve 2016 elején Bulgária inkább tranzitország volt a migránsok számára, mert a legtöbb menedékkérő amúgy sem akart az Európai Unió legszegényebb tagállamában sokáig maradni.

A szakértő szerint a menekülttáborok és az átmeneti befogadóközpontok kihasználtsága jelenleg szinte nulla.

Görögország és Bulgária is megerősítette határvédelmét, miután Ankarában pénteken közölték, hogy Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitják a határokat az Európa felé igyekvők előtt.

Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy kivezényelték a határra a csendőrséget a 259 kilométer hosszú bolgár-török határ védelmének megerősítésére. Hangsúlyozta: az illegálisan érkező migránsokat Bulgária nem fogadja be.

Görög kormányszóvivő: nem lőttek migránsokra éles lőszerrel
Pecasz szándékos és goromba félretájékoztatásnak, hamis hírnek nevezte a török államfő kijelentését.

Kiemelt kép: Omer Ensar / Anadolu Agency / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik