Nagyvilág

Amerika elkezdi a csapatkivonást Afganisztánból

Egyelőre 13 ezerről 8600-ra csökkentik az amerikai katonák létszámát.

Az Egyesült Államok elkezdi a részleges csapatkivonást Afganisztánból. Mark Esper amerikai védelmi miniszter közölte: kiadta az utasítást az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák főparancsnokának a részleges csapatkivonás megkezdésére. Mint mondta, ennek az amerikai-tálib megállapodás múlt heti aláírását követő tíz napon belül okvetlenül meg kell kezdődnie.

A csapatkivonás megszervezésére teljes felhatalmazást kapott az Scott Miller tábornok. A csapatkivonással a jelenlegi 13 ezerről 8600-ra csökkentik az Afganisztánban lévő amerikai katonák létszámát, emlékeztetett az MTI.

A védelmi miniszter közölte, a lépés jóhiszeműségüket igazolja, de az erőszak megszűnéséig még hosszú, rögös út vezet. Ezt erősítette meg Mark Milley tábornok is. A vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője reagált arra, hogy a tálibok hétfőn robbantottak és bejelentették a kormányerők elleni támadásaik felújítását.

A tábornok azt mondta, nem is számítottak rá, hogy a szombaton kötött megállapodás után egyik napról a másikra megszűnik az erőszak Afganisztánban. A három halálos áldozatot, több sebesültet követelő keleti Hoszt tartományban törént robbantásra utalva Mark Milley úgy fogalmazott: még nem tudják pontosan, mi történt, ki a felelős a robbantásért.

Kiemelt kép: Mark Esper és Mark Milley a Pentagonban tartott sajtóértekezleten. MTI/AP/Susan Walsh

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik