Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Pete Buttigieg visszalépett az előválasztástól

Kiszállt a demokrata elnökjelöltségért folyó versengésből.

Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármestere egy alabamai kampánygyűlés után, a repülőgépen közölte, mégsem megy Dallasba folytatni kampányát, visszavonul a demokrata  elnökjelöltségért folytatott küzdelemből. A 38 éves politikus szinte az ismeretlenségből bukkant fel tavaly az országos politikában.

Az iowai jelölőgyűlésen, majd a New Hampshire-ben tartott előválasztáson Buttigieg sikeres volt. Mindkét helyen első helyen végzett, ugyanakkor nagyon rosszul szerepelt a nevadai jelölőgyűléseken, a Dél-Karolinában tartott szombati előválasztáson pedig még kisebb volt a támogatottsága.

Az amerikai történelemben ő volt az első elnökjelölt-aspiráns, aki vállalta homoszexualitását, és érvényes melegházasságban él, írta az MTI. Noha a demokrata elnökjelölt-aspiránsok között a legfiatalabb volt, a fiatalokat, szemben a 78 éves Bernie Sanders szenátorral, mégsem tudta meghódítani.

A kampányban mérsékelt demokrata pártiként jellemezte magát. Elemzők szerint Joe Biden volt alelnök helyzetét erősítheti, hogy Buttigieg az úgynevezett szuperkedd, azaz a március 3-án egyszerre 14 tagállamban tartandó előválasztások előtt jelentette be visszalépését.

A túl tökéletes elnökjelölt
Pete Buttigieg a semmiből jelentkezett be az USA elnöki posztjára, és még esélye is lehet megnyerni. A fiatal, meleg polgármestert mintha a kampányra találták volna ki, épp ezért félő, hogy még előkerül róla valami kellemetlen.

Kiemelt kép: Pete Buttigieg, az indianai South Bend korábbi polgármestere a dél-karolinai előválasztást megelőző televíziós vitán, Charlestonban február 25-én. MTI/AP/Patrick Semansky

Ajánlott videó

Olvasói sztorik