Nagyvilág

Meghalt egy gyerek, miután egy török hajó direkt felborította a bevándorlók csónakját

Felborult egy illegális bevándorlókat szállító csónak Leszbosz partjainál hétfő reggel, 47 embert sikerült kimenteni a vízből, de egy gyerek meghalt – közölte a görög parti őrség.

A hatóságok elmondása szerint a csónakot egy török járőrhajó kísérte török felségterületen. A görög vizekre érve szándékosan borították fel a járművet, hogy kiprovokálják a mentőakciót.

Negyvenhat embert épségben kimentettek, két gyerek kórházba került, egyikükön már nem tudtak segíteni – tette hozzá a parti őrség.

Vasárnap reggel óta legalább ezer ember érte el az égei-tengeri görög szigeteket.

A török-görög szárazföldi határon is több ezer bevándorló próbált hétfőn valamilyen úton bejutni Görögország területére. Csak néhány tucat embernek sikerült átjutni a határkerítésen keresztül vagy a határfolyón átgázolva.

A görög rendőrség helyenként könnygázzal oszlatja a tömeget napok óta. Az emberek fehér zászlókat lengetnek, és azt skandálják, hogy “béke, béke!”, bízva abban, hogy beengedik őket Görögországba.

Törökország pénteken közölte: már nincs abban a helyzetben, hogy feltartóztassa a menekülteket, és megnyitotta a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

(MTI)

Kiemelt kép: Szkala Szikamíniasz, 2020. március 2. Az Égei-tengert a török partoktól gumicsónakkal átszelő bevándorlók érkeznek Leszbosz görög szigetre Szkala Szikamíniasznál 2020. március 1-jén. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált. A görög rendőrség szerint azóta több mint 15500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg. MTI/AP/Mihaíl Varaklasz

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik