Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: emelte a riasztás szintjét az EU 

Brüsszel a járvány miatt sürgősségi munkacsoportot hoz létre.

Az Európai Unió a koronavírus európai terjedése miatt korábban  bevezetetett közepes riasztási szintet magas szintre emeli, közölte az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen hozzátette,  mostantól sürgősségi munkacsoportot hangolja össze a járvány megelőzéséhez szükséges intézkedéseket.

A munkacsoport feladatait Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos, Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, Ylva Johansson uniós belügyi biztos, valamint Adina Valean közlekedési biztos hangolja össze.

Koronavírus eddig 18 tagországban

Sztella Kiriakídisz közölte, az EU 27 tagállama közül eddig 18-ban mintegy 2100 fertőzést jelentettek, 38 uniós állampolgár halt meg a betegségben. Paolo Gentiloni azt mondta, az uniós intézkedések elemei, a helyzet változása alapján azonnali reagálást tesznek lehetővé a tagállami hatóságokkal összhangban.

A tagállami kormányok kéréseit a szolidaritás szellemében fogjuk értékelni, és összehangolt választ fogunk adni rájuk.

A bizottság készen áll arra, hogy hatékonyan kezelje a koronavírus európai gazdaságra gyakorolt hatásait – tette hozzá.

Óvnak a koronavírus-pániktól

Az MTI szerint Ylva Johansson megerősítette, hogy egyetlen a tagország sem fontolgatja határellenőrzés bevezetését az unió területén, illetve a schengeni övezeten belül. Az Európai Bizottság sem javasolja a határellenőrzés újbóli bevezetését, de figyelmeztet az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságára.

Janez Lenarcic azt mondta, minden tagországnak fel kell készülnie a járvány terjedésére. Szerinte annak dacára óvakodni kell a pánik kitörésétől, hogy a helyzet valószínűleg egyelőre romlani fog.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en, 45 074 ember felgyógyult a betegségből. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik