Nagyvilág

Terrorizmus vádjával harminchét embert ítéltek halálra Egyiptomban

Terrorizmus vádjával 37 embert ítélt halálra a kairói büntetőbíróság hétfőn, köztük egy terrorszervezet vezetőjét is. A bíróság szerint az elítéltek közül többen az Iszlám Államnak 2014-ben hűséget fogadó Vilájat Sínai (Sínai Tartomány) terrorszervezet tagjai voltak. A Sínai-félszigeten aktív csoport az elmúlt években több terrorcselekményt hajtott végre civilek és biztonsági emberek ellen.

A tárgyaláson további 61 ember életfogytiglani börtönbüntetést kapott, 85-en pedig 5-től 15 évig terjedő börtönbüntetést.

A halálra ítéltek közt van Hisám al-Asmavi is, az al-Kaidához köthető Anszár al-Iszlám terrorszervezet vezetője, akit a hatóságok az ország legveszélyesebb iszlamista szélsőséges harcosának tartottak.

Az ítéletek nem jogerősek.

Egyiptomban a szélsőségesek elsősorban a Sínai-félszigeten és a Líbiával határos vidéken aktívak. A Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik