Nagyvilág koronavírus

Félnek az alkalmazottak a koronavírustól, nem nyitott ki a Louvre

Nem nyitott ki vasárnap reggel a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze.

Az előre be nem jelentett zárva tartás miatt mérgelődő látogatók hosszú sorai kígyóztak vasárnap a múzeum bejárata előtt arra várva, hogy véget érjen a dolgozók tanácskozása. Egyelőre nem tudni, hogy mikor nyit ki újra a Louvre.

Koronavírus: Franciaország teljes területe érintett
Emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma.

A múzeum alkalmazottainak képviselője telefonon azt mondta az AP-nek, hogy a dolgozók nagyon aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba.

André Sacristin úgy ítélte meg, hogy a kockázat nagyon nagy, és bár tudomásuk szerint eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, szerinte ez csak idő kérdése.

Az alkalmazottak azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be. A dolgozók kértek szájmaszkot is, de eddig csak kézfertőtlenítőt kaptak.

A Louvre alkalmazottai vasárnap egymás közt vitatták meg a helyzetet, hétfőn pedig a vezetőséggel tartanak válságtanácskozást. Sacristin szerint egyes alkalmazottak nem hajlandók felvenni a munkát a fertőzéstől való félelmükben.

A szószóló szerint a kormány szombati intézkedése, amellyel betiltotta az 5000 fősnél nagyobb zárt rendezvényeket, csak tovább növelte a múzeumi alkalmazottak félelmeit, mert a Louvre naponta látogatók tízezreit fogadja.

Az alkalmazottak félelmeit tetézte, hogy ezekben a napokban épp olasz múzeumi emberek tartózkodnak a Louvre-ben, hogy becsomagolják és hazavigyék a nagyszabású Leonardo da Vinci-kiállításra kölcsönadott műveket.

(MTI, kiemelt kép: Stephane de Sakutin/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik