Nagyvilág koronavírus

Már Erdélyben a koronavírus

Két újabb fertőzött van Romániában, mindketten Olaszországban jártak korábban.

Egy 45 éves Máramaros megyei férfit és egy 38 éves temesvári nőt is megfertőzött a koronavírus, jelentette be pénteken Nelu Tătaru román egészségügyi államtitkár – írta a Maszol.ro.

Korábban mindketten Olaszországban jártak, velük háromra nőtt a koronavírus-fertőzéses esetek száma Romániában.

Az államtitkár szerint a Máramaros megyei férfi Olaszországban dolgozik, február 25-én tért vissza Romániába. Előtte megfázás tüneteivel orvosnál is járt. Hazatérése után lázasodott be, önként jelentkezett az egyik Máramaros megyei kórháznál. Állapota súlyosbodott, légzési nehézségei voltak, ezért Kolozsvárra vitték, jelenleg a járványkórház intenzív osztályán kezelik.

A nőt Bergamóban fertőzte meg a koronavírus

A temesvári nő csak egy napot töltött az olaszországi Bergamóban február 17-én. Február 25-én lázasodott be, ki sem mozdult  otthonról. Csütörtökön kórházba ment, ahol biológiai mintákat vettek tőle. Pénteken derült ki, hogy megfertőzte a koronavírus. Az ő egészségi állapota sokkal jobb, mint a Máramaros megyei férfié.

Eddig csak egy Gorj megyei férfinél igazolták laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét; országos szinten a péntek reggeli adatok szerint 182 ember volt karanténban, további 8231-et lakhelyükön különítettek el, azaz házi karanténban vannak.

Már Romániában is megjelent a koronavírus
Egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.

Kiemelt kép: Maszkos egészségügyi dolgozó a fertőző betegségekre szakosodott római Lazzaro Spallanzani kórházban február 26-án. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik