Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: egyházi kisokos román híveknek

A katolikus és az ortodox egyház is azt kérte, akin jelentkeztek a megfázás tünetei, inkább kerüljék a templomokat.

A bukaresti római katolikus érsekség csütörtök este közleményt adott ki a koronavírus miatt, írja a Maszol.ro. Azt tanácsolják a 70 év feletti, illetve krónikus betegségben szenvedő, gyenge egészségi állapotú, magukon megfázásos tüneteket észlelő híveknek, hogy ne menjenek templomba, otthon imádkozzanak, a szentmisét a Szent József-székesegyház honlapján, interneten hallgassák.

Az érsekség azt tanácsolja a híveknek, hogy ebben az időszakban ne fogjanak kezet, amikor a szentmisén elhangzik a felhívás, hogy a „béke jelével” köszöntsék egymást. A katolikus egyház a fokozott higiénia, a gyakori kézmosás szükségességére is figyelmeztetett, és azt is javasolja, hogy a templomba lépéskor ne szenteltvízzel vessenek keresztet, kerüljék a kegytárgyak megérintését.

Koronavírus: (un)ortodox tanácsok

Előzőleg a Román Ortodox Egyház is közölte: kivételesen eltekint attól, hogy a hívek megcsókolják a templomokban az ikonokat.  A bukaresti patriarhátus szintén azt kérte, hogy akiken a megfázás tünetei jelentkeztek, kerüljék a templomokat, a patriarchátus rádióján, televízióján kövessék a liturgiát.

Az egyház jelezte, akik fertőzéstől tartanak, megkérhetik a pópát, hogy használhassák áldoztatáskor az otthonról vitt kanalukat és a templomban elhelyezett ikonok helyett is megcsókolhatják az otthonukban lévő ikonokat.

A Transindex ugyanakkor arról is tájékoztat, hogy a koronavírus miatt nők napján sem kellene csókolgatni nőket. Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, Nelu Tătaru ugyanis azt mondta, a mostani helyzetben március elsején és nyolcadikán nem kellene puszilgatni a nőket, csak odaadni a virágot.

Romániában szerdán az ország déli részén, egy Gorj megyei fiatalembernél mutatták ki a fertőzést. Ő egyelőre tünetmentes, de mindenkit kivizsgálnak, aki kapcsolatba került vele. Országszerte 99 embert helyeztek karanténba, több mint hétezret otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek haza, ahol megjelent a fertőzés.

Már Romániában is megjelent a koronavírus
Egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést.

Kiemelt kép: Ferenc pápa az orrát fújja a római Szent Szabina-templomban tartott hamvazószerdai miséjén február 26-án. A Vatikán bejelentette,bezárják az olaszországi katakombákat, mivel a földalatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt könnyebben terjednek a fertőzések, így az új koronavírus is. MTI/AP/Gregorio Borgia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik