Nagyvilág koronavírus

Válságstáb alakult Németországban, miután tízen elkapták a koronavírust, több százan karanténban vannak

Tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány.

Kedd este gyorsult fel a járvány terjedése, 24 óra alatt hét új fertőzést regisztráltak, csütörtök délutánig pedig további három embernél mutatták ki a kórokozót. Az esetek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Heinsberg járásra koncentrálódnak, ahol elsőként egy házaspárnál állapították meg a fertőzést. Egyelőre nem tudni, miként jutott szervezetükbe a vírus. Az viszont biztos, hogy a lappangási idő alatt, az előző két hétben, igen élénk társasági életet éltek, részt vettek például egy farsangi ünnepségen, nagyjából 300 ember társaságában.

A házaspárral kapcsolatba került emberek közül eddig négyről derült ki, hogy megfertőződött. A hatóságok igyekeznek megtalálni mindenkit, akikkel érintkezhettek a lappangási idő alatt. Arra kötelezik őket, hogy két hétre zárkózzanak be otthonukba, ne engedjenek be senkit és adjanak folyamatos tájékoztatást állapotukról.

Csütörtökön már több százan voltak ilyen otthoni karanténban. Ellátásukról rokonok, barátok gondoskodnak, a bevásárolt élelmiszereket és háztartási szereket csak a lakások, házak bejáratáig vihetik el.

Az észak-rajna-vesztfáliai fertőzéssel összefüggő hat eset mellett további négy fertőzést állapítottak meg, mindet Baden-Württemberg tartományban.

A szövetségi kormány csütörtökön válságstábot alakított, miután a járványügyi helyzet az utóbbi két nap alatt jelentősen súlyosbodott, ezért az egész országban áttekintik, és szükség esetén frissítik a világjárvány esetére készített terveket. Minden újonnan érkező menedékkérőnél automatikusan elvégzik a koronavírus jelenlétét vizsgáló tesztet, bevezetik azt is, hogy hogy a Kínából érkező repülőgépek mellett az a Dél-Koreából, Japánból, Iránból és Olaszországból érkező járatok utasainak is kötelező kitölteniük egy úgynevezett kiszállókártyát, amelyen a többi között meg kell adniuk, hogy hol lesznek elérhetőek a következő két hétben.

Kiemelt kép: Jonas Güttler/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik