Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Egyre többen bíznak Sanders győzelmében

Nagyot változott a demokrata jelöltek támogatottsága.

Egyre többen gondolják úgy az Egyesült Államokban, hogy Bernie Sanders vermonti szenátor a Demokrata Párt színeiben legyőzheti a republikánusok jelöltjét, Donald Trump elnököt a novemberi választáson. Az Ipsos közvélemény-kutató cég és a Reuters hírügynökség közös felmérésében demokrata párti és független szavazókat faggattak, írja az MTI.

A megkérdezettek 26 százaléka szerint a magát demokratikus szocialistának valló Sanders lenne a legalkalmasabb demokrata elnökjelölt. 20 százalékuk a milliárdos Michael Bloomberget, 17 százalékuk Joe Bident, az Obama-kormányzat volt alelnökét támogatná. Elemzők szerint az eredmény nagy változást jelez.

Egy hónapja a megkérdezettek 27 százaléka még Bident látta volna szívesen elnökjelöltként, alig 17 százalékuk gondolta, hogy Sanders képes lenne legyőzni Trumpot a novemberi választáson. A múlt szombaton Nevadában tartott jelölőgyűléseken a spanyol ajkúak és a fiatalok elsöprő többségben Sandersre voksoltak.

Bident inkább az idősek és az afroamerikaiak támogatták, de a mostani felmérés szerint ez is változhat: a fekete amerikaiak szintén növekvő mértékben Sanders szenátorban látják az esélyes elnökjelöltet. Ennek próbája most szombaton, a Dél-Karolinában tartandó előválasztás lesz, ahol a demokrata tábor 60 százaléka afroamerikai. Az Ipsos elemzése szerint a vermonti szenátort saját táborának lelkesedése mellett segítette eddig az úgynevezett mérsékelt demokrata párti elnökjelöltek megosztottsága is.

A kutatás február 17-e és 25-e között, tehát a nevadai jelölőgyűlések előtti napoktól kezdve a kedden Dél-Karolinában tartott televíziós vitáig tartó időszakban készült.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik