Nagyvilág koronavírus

Koronavírus-cár kinevezését tervezi Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök “koronavírus-cárt”, vagyis a koronavírus elleni küzdelmet irányító vezető kinevezését tervezi – jelentette szerdán a Politico.

A lap megjegyezte, hogy egy ilyen vezető kinevezése nem lenne újdonság: az előző elnök, Barack Obama kormányzata idején, az ebolajárvány 2014-ben történt kirobbanásakor, Ron Klaint, Joe Biden akkori alelnök tanácsadóját nevezték ki a járvány elleni küzdelmet összehangoló vezetőnek. A Politico értesülései szerint az új megbízatásra Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi vezetője a legesélyesebb.

Az indiai látogatásáról washingtoni idő szerint szerda hajnalban visszaérkező amerikai elnök szerdán délelőtt jelezte, hogy a koraesti órákban sajtókonferenciát tart a terjedő járvány ügyében. Elemzők szerint várhatóan akkor jelenti be a “cár” kinevezését is.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán közleményben figyelmeztette az amerikaiakat az olaszországi, iráni és mongóliai utazások veszélyeire. Olaszországban és Iránban több koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak, míg a Kínával szomszédos Mongóliában egyelőre nem terjed a vírus, de az országban utazási és közlekedési korlátozásokat vezettek be.

Kiemelt kép: MTI/AP/Alex Brandon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik