Nagyvilág koronavírus

Kivonta a forgalomból a Wizz Air azt a repülőt, amin egy koronavírussal fertőzött utas utazott

Kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépét, amelyen korábban egy koronavírussal fertőzött ember utazott a Bologna-Craiova közötti járaton – közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel.

Koronavírusos betegek utaztak a Wizz Air két járatán
A hatóságok értesítették a légitársaságot.

A közleményben Wizz Air megerősítette, hogy folyamatos egyeztetést folytat az érintett hatóságokkal azokról a következő időszakban szükséges intézkedésekről, amelyek szavatolhatják a koronavírussal fertőzött utassal együtt utazó személyzet és utastársak egészségét.

A járatot teljesítő repülőgépet azonnali hatállyal kivontuk a közlekedésből, és a vonatkozó szabályoknak megfelelően fertőtlenítjük, mielőtt újra forgalomba állítjuk. A Wizz Air W6 3762, Bolognából Craiovába közlekedő járatához másik repülőgépet biztosítottunk a flottánkból, és a járat indulását egyúttal február 26-ára halasztottuk

– írták.

Hozzátették, bár a kialakult helyzet a Wizz Air befolyásán kívül esik, a légitársaság elnézést kér az okozott kellemetlenségért.

Utasaink és személyzetünk biztonsága továbbra is a legfontosabb számunkra, és a WIZZ minden szükséges lépést megtesz, hogy megőrizze azt

– hangsúlyozták.

A légitársaság kedden azt írta, a hatóságok értesítették a Wizz Airt, hogy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a légitársaság W6 3762 számú, február 18-án Bolognából Craiovába, valamint W6 3761 számú, február 22-én Craiovából Bolognába közlekedő járatának egyik utasánál.

A légitársaság karbantartó és földi kiszolgáló személyzete világos irányelvek mentén, jól szabályozott folyamatokat követve, a hatóságok előírásainak megfelelően kezeli ezt, és a hasonló eseteket – tették hozzá.

A Budapest Airport korábban közölte, hogy a ferihegyi reptéren százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is – tette hozzá.  Hozzátették, gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér kényszerhelyzeti készültség szolgálata pedig fertőtleníti a légijárművet és helyiségeket.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb higiénés szabályokról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat.

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik