Nagyvilág

Orbánéknak is dolgozott Trump új kémfőnöke

Grenell adott tanácsokat a néhai kampánygurunak, Finkelsteinnek is.

A Klubrádió szemlézte a Washington Post írását, amely szerint Richard Grenell berlini amerikai nagykövet lobbicége dolgozott az Orbán-kormánynak. A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (DNI) új ügyvezetője a Capitol Media Partners nevű cégéből csaknem 670 ezer dollár jövedelemre tett szert. A céget Grenell felszámolta, amikor berlini nagykövet lett, de

2016-ban még több mint 100 ezer dollárt kapott a Magyar Foundation nevű alapítványtól.Ezt az alapítványt csaknem száz százalékban, 2,1 millió dollár adományozásával az Orbán-kormány hozta létre.

A Washington Post felveti, hogy sem az alapítvány, sem Grenell nem jegyeztette be magát a külföldi ügynökök regisztrálásáról szóló törvény alapján. Grenellnek – ügyvédje szerint – nem is kellett, mert a magyar alapítvány nonprofit jellegű.

Matthew Sanderson, a törvény szakértője ezt vitatja, szerinte a jogszabály éppen az ilyen esetek kiszűrésére született, az amerikai igazságügyi tárcának meg kell vizsgálnia Grenell és az alapítvány tevékenységét.

A Washington Post emlékeztet rá, hogy Grenell dolgozott Arthur Finkelstein néhai kampánygurunak is, akinek – ügyvédje szerint – általános külpolitikai tanácsokat adott. Egy másik jogász ismerőse szerint Grenell azt sem tudta, kik Finkelstein ügyfelei, stratégiai tanácsokat adott a kampánygurunak, bemutatta őt diplomatáknak, tisztségviselőknek, de sohasem dolgozott külföldi kormánynak, politikusnak sem fizetségért, sem fizetség nélkül.

Donald Trump korábban jelezte, csak átmeneti időre jelöli Richard Grenellt a 17 amerikai hírszerző ügynökséget összefogó DNI élére. Az elnök döntését még a republikánus táborban is bírálták, Grenell hírszerzési tapasztalatlansága miatt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Ajánlott videó

Olvasói sztorik