Nagyvilág koronavírus

A Szöulból érkező utasokat is szűrik Ferihegyen

Hatósági döntés értelmében a Budapest Airport a közvetlen járattal kínai és észak-olasz városokból érkezők mellett megkezdi a Szöulból érkező utasok testhőmérséklet mérését is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölték kedden este. A LOT lengyel légitársaság heti három alkalommal közlekedik Szöulból Budapestre, a járatok hétfőn, szerdán és szombaton helyi idő szerint 12:20 perckor érkeznek a budapesti repülőtérre.

Korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta pedig a közvetlen járattal Olaszországból érkező utasokon végeznek egészségügyi vizsgálatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Az intézkedések elrendelése óta Kína esetében 1435 utas és 195 fő személyzet, az észak-olaszországi járatok esetében 1241 utas és 14 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen.

A Budapest Airport a manuális testhőmérséklet-mérés mellett egy saját tulajdonú és egy bérbe vett hőkamerával ellenőrzi a hatóság által kijelölt országokból érkező utasokat.

Az érintett városokból érkező utasok egészségügyi szűrését a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi. A Budapest Airport az egészségügyi szűrés mellett is biztosítja a gördülékeny utasforgalmat mind az érintett, mind pedig a szűréssel nem érintett járatok esetében; egy járat esetében az utasok vizsgálata átlagosan 10 percet vesz igénybe.

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának Repülőtéri Népegészségügyi Kirendeltségével, hogy az esetleges intézkedések elrendeléséről azonnal értesülhessen, és szükség esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A Budapest Airport jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők, stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is. A repülőtér üzemeltető emellett tájékoztató táblákat és szórólapokat helyezett ki a terminálokon – írják a közleményben.

Kiemelt kép: a Budapest Airport és a hatóságok által életbe léptetett hőkamerás és hőmérős ellenőrzés bemutatója a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik