Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: Dél-Koreában aggasztó a helyzet

Dél-Koreában aggasztó fejlemények vannak a koronavírus terjedését illetően, az ország miniszterelnöke egyenesen vészhelyzetként írta le a szituációt – derül ki a BBC összeállításából.

Csütörtökön meghalt az országban az első olyan beteg, akinek a halálát a koronavírus okozta. Aznap 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma az országban, pénteken további 52 fertőzöttet regisztráltak, de valószínűleg nemsokára még inkább megugrik a fertőzöttek száma, mert a pénteken lejelentett 52 fertőzöttből 39-en egy olyan keresztény gyülekezet tagjai, amely gyülekezetben már 400 személy mutatja a betegség tüneteit, de hivatalosan még nem lehet rájuk mondani, hogy fertőzöttek.

Hivatalosan 156 fertőzött van az országban, ezzel a harmadik legnagyobb gócpontnak számít a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartomány és a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró után.

A fővárostól, Szöultól 300 kilométerre levő, 2,5 millió lakosú Daegu várost és Cheongdot speciális ápolási övezették nyilvánította a dél-koreai kormány. Egészségügyi személyzetet és felszereléseket irányít a kormány ezekbe a városokba, és most arra törekednek, hogy meggátolják a járvány országon belüli terjedését.

Másik fontos fejlemény, hogy a Japán partjainál veszteglő óceánjáróról 150 ausztrál turistát hazaszállítottak, miután két hét karantén után sem mutatták a betegség tüneteit. Ám mire Darwinba értek, hatan már rosszul érezték magukat, tesztet csináltak náluk, és két személynél pozitív lett a tesz eredménye.

Kiemelt kép: Perth, 2020. február 17. Megérkeznek a tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt a Karácsony-szigeteken karantén alá helyezett ausztrál állampolgárok az ausztráliai Perth repülőterére 2020. február 17-én. Több mint 200 ausztráliai lakos térhet vissza otthonába a karanténból. MTI/AAP/Richard Wainwright

Ajánlott videó

Olvasói sztorik