Nagyvilág

Betiltották a magyarellenes bukaresti tüntetést

Az uszító akció szervezői azonban nem adják fel.

A Főtér.ro szerint a bukaresti főpolgármesteri hivatal betiltott egy magyarellenes tüntetést, amit vasárnapra, az elnöki rezidencia, a Cotroceni-palota elé hirdettek. Az akciót a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma és a Nemzet Útja Egyesület (Calea Neamului) Egyesület szervezte.

Szerintük az új közigazgatási törvénykönyv akkora engedményt tesz ugyanis a magyaroknak az anyanyelvhasználat terén, hogy második hivatalos nyelvvé teszi a magyart Romániában. A Főtér szerint a törvénykönyv határozottan nem jó a magyaroknak, azt korábban az RMDSZ is bírálta, éppen azért, mert csorbítja a kisebbségek jogait és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest.

A tüntetést nem magyarellenessége miatt nem engedélyezték, noha a Székely Figyelő Alapítvány elnöke beadványban figyelmeztette a főpolgármesteri hivatalt, hogy a tervezett tüntetés éppen uszító jellege miatt sérti a gyülekezési törvényt.

A  Nemzet Útja Egyesület vezetője, Mihai Tîrnoveanu tudatta, a bukaresti főpolgármesteri hivatal döntését azzal indokolta, hogy az utcai megmozdulás zavarná az államfői hivatal munkáját. Facebook-oldalán ugyanakkor jelezte, nem hátrálnak meg, mert az igazság, és Isten is velük van, erről próbálják is meggyőzni a hivatali illetékeseket, és új dőpontot kérnek.

Kiemelt kép: Mihai Tîrnoveanu / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik