Nagyvilág

Merkel nem akar beleszólni, hogy ki legyen a CDU következő elnöke

Nem vesz részt annak eldöntésében, hogy ki legyen a párt új elnöke, valamint  a CDU és bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a következő választáson – mondta újságírói kérdésre Angela Merkel Berlinben.

Hozzátette: “történelmi tapasztalatai” alapján az a legjobb megoldás, ha a távozó pártvezetők távol tarják magukat az utód kiválasztásától. Ez azonban “nem jelenti azt, hogy nem is beszélgetek a lehetséges jelöltekkel” – mondta a kancellár.

A CDU 2018 decemberében tartott kongresszusán Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg pártelnöknek, aki a napokban – alig több mint egy év után – közölte, hogy távozik a tisztségből, amint kiválasztották utódját. Pártvezetői karrierje a CDU/CSU-tól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párthoz fűződő viszony körüli viták miatt ér véget.

A CDU elnöki tisztségére egyelőre egy politikus jelentkezett nyilvánosan, Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke. Norbert Röttgen mellett ketten jelentették be hivatalosan a CDU központjának, hogy megpályázzák az elnöki tisztséget. Nevüket nem hozták nyilvánosságra.

Annegret Kramp-Karrenbauer valamennyi hivatalos és lehetséges elnökjelölttel konzultál a következő napokban, és az elnökség február 24-i ülésén ismerteti elképzeléseit a párt következő vezetőjének kiválasztásáról.

Kiemelt kép: Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, védelmi miniszter (b) és Angela Merkel német kancellár a párt vezetőségi ülésén Berlinben 2020. február 10-én. Német hírportálok jelentése szerint Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy idén nyáron távozik pártvezetői tisztségéből és nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a 2021-es szövetségi parlamenti választáson. MTI/EPA/Clemens Bilan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik