Nagyvilág koronavírus

Három koronavírusos izraelit találtak a lezárt óceánjárón

Az egyik, a hajón ragadt útitársuk szerint a hatóságok nem ismertetik velük a valódi helyzetet.

Már három olyan izraeli állampolgárt találtak a Jokohamában vesztegzár alá helyezett Diamond Princess óceánjárón, aki megfertőződött a koronavírussal – jelentette a The Times of Israel című újság vasárnap este.

Először egy enyhe tüneteket mutató, hatvanas éveiben járó házaspárt szállítottak a hajóról egy japán kórházba vasárnap, majd egy nőnél is kimutatták a tüdőgyulladást okozó Covid-19 vírust.

A karantén szerdára ígért végét további tizenkét izraeli turista várja a hajón. Az első két izraeli beteg hírére a többi izraeli utas körében pánik és düh uralkodott el. Egyikük, Salva Dahan felszólította Izraelt, hogy sürgősen evakuálja őket, és bírálta a hatóságokat, mert szerinte nem ismertetik velük a valódi helyzetet.

Vigyenek el innen bennünket, és inkább tartsanak karanténban egy izraeli hangárban,

mondta a Walla című hírportálnak.

Nem érdekel, ha egy hónapig is ott leszek, de miért hagynak minket itt, s miért nem tájékoztatnak arról, hogy mi történik?

Az egészségügyi minisztérium igazgatóhelyettese, Itamár Grotto Japánba utazott, hogy részt vegyen az ott rekedt izraeliek távozásának előkészítésében, és hazakísérje őket.

Közben az izraeli egészségügyi tárca tovább szigorította a korábban bejelentett óvintézkedéseket. Ezentúl nemcsak a Kínából, hanem a Hongkongból, Thaiföldről, Makaóból és Szingapúrból visszatérő izraelieknek is karanténba kell vonulniuk két hétre otthonukban, és erre az időszakra betegszabadságot vehetnek ki.

Az El Al izraeli nemzeti légitársaság vasárnap bejelentette, hogy felére csökkenti a thaiföldi fővárosba tartó járatainak számát. A vállalat korábban, januárban a koronavírus kitörése miatt két hónapra felfüggesztette Kínába tartó repülőjáratait.

Kiemelt kép: AFP/DAVID MAREUIL/ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik