Nagyvilág

Székelyföldi harangöntésbe önti a pénzt a magyar állam

Piromániás magyar fiút gyanúsítanak a héderfáji harangláb felgyújtásával. A kár 50 ezer euró. Soltész Miklós segítséget ígért.

Szombat hajnalban porig égett a Maros megyei Héderfája (Idrifaia) református templomának haranglábja. A két harang elolvadt. Egy 18 éves helyi fiatalt gyanúsítanak a gyújtogatással. A becsült kár 50 ezer euró. A Főtér.ro arról számolt be, hogy a magyar állam támogatja a harangok újraöntését.

a héderfáji református harangláb felgyújtásával

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárság tudatta, a Miniszterelnökség vállalja a héderfáji tűzben elpusztult harangok újraöntésének támogatását. Soltész Miklós együttérzését fejezte ki a településnek és a református közösségnek a lelki és az anyagi károk miatt.

Az államtitkár szerinte a fájdalmas eset ismét

rávilágít arra, hogy milyen nagy szükség van az egyházak szolgálatára, amelyek a romboló ideológiákkal szemben felelős cselekvésre, a teremtett világ óvására és a közösség építésére nevelik a rájuk bízottakat.

Korábban Nagy Csaba héderfáji református lelkész az állami hírügynökségnek azt mondta: a gyújtogatással gyanúsított 18 éves fiú magyar nemzetiségű, egy neoprotestáns gyülekezet tagja. Hat éve költözött a faluba, ahonnan édesapja származik. Gyermekkora óta vonzódott a tűzhöz, sokat játszott tüzes videojátékokat.

Szerinte a fiú őrizetbe vétele megnyugtathatja a kedélyeket, mert a falu hetek óta rettegett, Héderfáján november óta gyújtogatások sora történt, a haranglábat is kétszer próbálták felgyújtani, akkor sikertelenül. A Maros megyei Héderfájának a 2011-es népszámláláskor 677 lakosa volt, 96 százalékuk magyarnak vallotta magát.

Kiemelt kép: MTI/Kiss Gábor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik