Nagyvilág

A türkmén diktátor adott a fiának 440 milliárd forintot, hogy építsen belőle egy új várost

Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök elrendelte, hogy 440 milliárd forintnak megfelelő összeget különítsenek el az államkasszából egy új város megépítésére. A mamutprojekt megvalósításával Gurbanguly Berdimukhammedow a fiát, Serdart bízta meg.

Az állami televízió műsorában az elnököt egy helikopteren lehetett látni, amint éppen megszemléli az új városnak kijelölt helyszínt az Ahal régióban. Serdar Berdymuchamedow vezeti egyébként a közép-türkmenisztáni térség tartományi kormányát. A 38 éves férfit pedig sokan tartják apja utódjának az elnöki székben.

Az állami sajtó értesülései szerint az ország vezetése tavaly áprilisban indította el a projektet.

Gurbanguly Berdimukhammedow 2006-ban, az ugyancsak önkényuralmat fenntartó, életfogytig uralkodó Saparmurat Niyazov halála után vette át az ország irányítását. Berdimukhammedow – elődjéhez hasonlóan – nem tűri a politikai ellenzéket, elfojtja az elégedetlenkedő hangokat, és akárcsak Niyazovnak, neki is állítottak aranyozott szobrot Asgabadban.

Jogvédők gyakran pellengérre állítják a tekintélyelvű asgabadi vezetést, amiért az ország ásványkincsekből származó bevételeit olyan presztízsprojektekbe öli, amelyekből a túlnyomóan szegény lakosság alig lát hasznot.

Kiemelt kép: Dmitry ASTAKHOV / SPUTNIK / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik