Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: megállítják az amerikai határon azokat, akik Kínában voltak az utóbbi hetekben

A koronavírus miatt egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Egyesült Államok. Az illetékesek tudatták: minden olyan külföldi állampolgártól megtagadhatják az országba való belépést, aki az utóbbi két hétben Kínában járt – írja a BBC

Azok az amerikai állampolgárok, akik a vírus gócpontjának számító Hupej tartományból érkeznek vissza, tizennégy napra karanténba kerülnek. Akik Kína más részeiből térnek haza, maguk figyelhetik az egészségügyi állapotukat.

Alex Azar, az egészségügyi kormányzat vezetője azt mondta:

A fertőzés kockázata alacsony, a korábbi, valamint a most bejelentett lépéseinkkel alacsonyan is tudjuk tartani a rizikót.

Ezzel együtt az Egyesült Államokban már hét esetet regisztráltak, a legutóbbit pénteken, Kaliforniában.

Világszerte hasonló intézkedések zajlanak. Ausztrália azt jelentette be, hogy minden Kínából érkező külföldi belépését megtagadhatja, az ausztrál állampolgárok pedig két hétre karanténba kerülnek. Indiába 300-an érkeztek vissza Vuhan városából, többségük azonnal karanténba került. Nagy-Britannia, Dél-Korea, Szingapúr és Új-Zéland egyaránt kéthetes karanténba küldi a hazahozottakat annak érdekében, hogy figyeljék a tüneteket és elkerüljék a járvány terjedését.

Ugyanakkor a járvány nagyobb is lehet, mint a kínaiak állítják. A hongkongi egyetem tudósai legalábbis arra jutottak, hogy a fertőzöttek száma magasabb, mint ami a hivatalos adatokban szerepel. Kalkulációik szerint csak a gócpontot jelentő Vuhanban 75 ezren fertőződhettek meg.

Chris Lindmeier, a WHO szóvivője arra hívta fel a figyelmet arra, hogy a határok lezárása nem jelent megoldás, szerinte a történelmi tapasztalatok azt támasztják alá, aki menni akar, menni fog, és ha a hivatalos úton nem teheti meg, akkor keres más megoldást. Ami azonban egyúttal azt jelenti, hogy valójában végül kontrollálhatatlanabb lesz a folyamat.

Az biztos, hogy a határok egyelőre nem állították meg a vírust, a BBC összesítése szerint Svédországból már jelentették az első esetet, Oroszországban két kínainál azonosították a betegséget, Németország hét esetet regisztrált, Thaiföld megerősítette az első ember-ember fertőzést.

Kiemelt kép: Yichuan Cao / NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik