Nagyvilág

Románia követeli Moldovától, hogy románnak hívja a moldáv nyelvet

Figyelmeztették Moldovát, hogy moldáv helyett hívja románnak a saját nyelvét, írja az Euronews.

A legjelentősebb román tudományos fórum, a Román Akadémia pénteki közleményében azt írta, hogy a Moldovában moldávnak nevezett nyelv valójában csak a román egyik dialektusa.

Mint fogalmaztak, a nyelvet ezért románnak kellene hívniuk, mint ahogy az osztrákok is németül, és a nem flamand belgák is franciául beszélnek.

Azt terjeszteni, hogy a moldáv nyelv teljesen különböző a romántól nem csak a kulturális valóság és identitás torzítás, de ideológiai manipulációi is, amit a nemzetközi közösség sosem fog elfogadni

– írták.

A Román Akadémia azt követően szólalt fel az ügyben, hogy Igor Dodon új moldáv elnök az Európai Tanács ülésén a moldáv nyelvet méltatta szerdán.

Romániát és Moldovát 1918-ban egyesítették, majd utóbbit a második világháború végén a Szovjetunióhoz csatolták. Moldova 1991-ben kiáltotta ki a függetlenségét.

A 2004-es népszámláláson az emberek 60 százaléka moldávnak jelölte meg a beszélt nyelvét, és csak 19 százalékuk mondta azt, hogy románul beszél. Az ország 2008-as alkotmánya szerin Moldova hivatalos nyelve a moldáv és nem a román.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik