Nagyvilág

Égetőbe viszik a papírhulladékot, mert már ingyen sem kell a kezelőknek

A G7 cikke szerint Európában összeomlóban van a papírhulladék-gazdálkodás, mivel tavaly ősz óta folyamatosan esik a lakosság által gyűjtött vegyes papír ára. A jelenség elsősorban egyes cégeket — például éttermeket, autószerelőket — érint, Magyarországon a lakossági szelektív gyűjtésből származó papírhulladék mintegy tízszerese képződik vállalkozásoknál.

A lap szerint Magyarországra is igaz az az európai trend, hogy míg korábban a kezelők számottevő bevételre tettek szert a hulladékpapírból, tavaly ősz óta a kezelőnek kell fizetnie, hogy átvegyék a papírját.

Magyarországon nagyjából egy évvel ezelőtt indult meg a fokozatos árcsökkenés, és januártól már át sem veszik a papírhulladékunkat, még ingyen sem

– mondta el a G7-nek Bedő Miklós Áron, az öntapadó papírokat és fólia-alapanyagokat gyártó Budaval pénzügyi igazgatója. A gyártás során keletkezett papírhulladékot korábban egy közelben lévő hulladékgazdálkodóhoz vitték.

Korábban fizettek érte, most viszont már át sem veszik, mert nem tudják eladni, és nincs hol tárolniuk

– mondta Bedő hozzátéve: a papírhulladékukat így egy kommunális gyűjtőudvarba viszik,

ahonnan égetőbe kerül az elméletileg újrahasznosítható papírhulladékuk.

A papírárak drasztikus zuhanása mögött a kínai importkorlátozás áll: Kína 2017 nyarán jelentette be, hogy jelentősen korlátozza az országba érkező hulladékmennyiséget, innentől kezdve zuhant Európában a papírhulladék ára.

Bár az iskolai papírgyűjtések elenyésző forgalmát teszik ki a hulladékkezelőknek, mégis fontos szerepük van a szemléletformálás és a leadott mennyiségért kapott pénz miatt. A megkeresett hulladékosok a lapnak azt mondták, hogy még ősszel is tudtak fizetni 10-20 forint/kilogramm körüli összeget a leadott papírért, jelen helyzet szerint azonban nem tudnának fizetni érte. További részleteket itt olvashat.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik