Nagyvilág

Egy kútban találták meg az illegális fakitermelés ellen küzdő mexikói környezetvédő holttestét

Két héttel eltűnése után, egy kútban találták meg a mexikói Homero Gómez holttestét — számolt be a BBC. Az 50 éves környezetvédelmi aktivista többek között a pillangók védelméről volt ismert, egy ocampói bioszféra rezervátum munkatársa volt. A rezervátum az bűnbandáiról híres Michoacán államban található.

Jogvédők már korábban arról beszéltek, hogy Gómez eltűnésének köze lehet az illegális fakitermelés elleni küzdelméhez, a michoacáni bűnszervezetek ugyanis — több tevékenység mellett — rendkívül aktívak ezen a területen.

Gómezt január 13-án, egy El Soldado nevű faluban tartott gyűlésen látták, másnap családja jelentette eltűnését. A család a médiának arról beszélt, hogy Gómez komoly fenyegetéseket kapott helyi bűnszervezetektől. A környezetvédő felkutatásához több mint 200 önkéntes csatlakozott, múlt héten pedig Ocampo és a szomszédos Angangueo összes rendőrét őrizetbe vették, hogy kihallgassák őket.

A BBC szerint Gómez a királylepkék megőrzésének fáradhatatlan harcosa volt. A királylepkék túléléshez fenyőerdőkre van szükség, Gómez ezeket igyekezett védeni, illetve felhívni a figyelmet az illegális fakitermelésre. Eltűnése előtt Twitterén egy videót tett közzé, amelyben arra kérte az embereket, hogy keressék fel azt az ocampói menedéket, amelyet ő hozott létre a királylepkék számára:

Az ügyészek még vizsgálják az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik