Nagyvilág

Már az uniónál van a kulcsfontosságú Brexit-okmány

Tim Barrow, az Egyesült Királyság Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője letétbe helyezte a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást brit részről megerősítő ratifikációs okmányt az Európai Unió Tanácsánál Brüsszelben – közölte Twitter-üzenetében a brit állandó kirendeltség szerdán.

A brit EU-nagykövetség tájékoztatása szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Királyság teljesítette az Európai Unióból történő kilépésével kapcsolatos jogi kötelezettségeit.

Az Egyesült Királyság pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor lép ki az Európai Unióból. Uniós részről az Európai Parlament szerda délután tartandó szavazásával fejeződik be a kilépési megállapodás jóváhagyási folyamata.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre.

Kiemelt kép: Tim Barrow, állandó brit EU-nagykövet (b) átadja az Egyesült Királyság európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodás dokumentációját Jeppe Tranholm-Mikkelsennek, az Európai Unió Tanácsának főtitkárának Brüsszelben 2020. január 29-én. Az Egyesült Királyság január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor kilép az Európai Unióból. MTI/EPA/Yves Herman

Ajánlott videó

Olvasói sztorik