Nagyvilág koronavírus

A koronavírus miatt kirúgták a horvát minisztert

Többet kellett volna foglalkoznia a járvánnyal. A kormányfő hivatalosan ezzel indokolt, de az egészségügyi miniszternek inkább hamis vagyonnyilatkozata miatt kellett mennie.

A horvát kormányfő felmentette tisztségéből Milan Kujundzic egészségügyi minisztert, miután a sajtó megírta, a tárcavezető hamis vagyonnyilatkozatot nyújtott be, írja a Szabad Magyar Szó.A politikus több ingatlan értékét tévesen tüntette fel, nem adott rá magyarázatot, honnan volt pénze egy új házra Zágrábban.

Kujundzic kedden elismerte, tévesen töltötte ki vagyonnyilatkozatát, ám azt állította, ez nem volt szándékos. Szerinte érdekcsoportok indítottak ellene a sajtóban szervezett hadjáratot, ezért úgy döntött, magától nem mond le a tárca éléről, a kormányfőre bízza sorsát.

A miniszterelnök ezt követően felmentette. Andrej Plenkovic ezt szakmai okokkal indokolta, hivatalosan azzal magyarázta, hogy egészségügyi miniszter a kínai koronavírus okozta járványra történő felkészülés helyett más ügyekkel foglalkozott.

Kujundzić a mostani kormány nyolcadik minisztere, aki botránya miatt kényszerült távozni. Az ellenzék már korábban is követelte ezt, mondván, a miniszter csak rontott az egészségügyi rendszer helyzetén, ezért hagyta el egyre több orvos és szakdolgozó az országot.

Kiemelt kép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök január 16-án. MTI/AP/Markus Schreiber

Ajánlott videó

Olvasói sztorik