Nagyvilág koronavírus

A WHO mérsékeltről magas szintre módosította a koronavírus nemzetközi veszélyességét

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten.

Fogalmazási hiba történt, amit javítottunk

– mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy “Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet”. Az nCov-2019 nevű vírusnak hétfőig Kínában már 80 halálos áldozata volt. A vírustól 14 országban 2794 embert fertőződött meg.

Pekingből hétfőn jelentették a koronavírus okozta járvány első halálos áldozatát – jelentette be a CCTV kínai állami hírcsatorna. Az ötvenéves áldozat január 8-án tért vissza a fővárosba a fertőzés gócpontjának számító Vuhanból, és január 22-én diagnosztizálták nála a betegséget.

A kórokozó a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. A vírus Peking mellett egyebek közt Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

Pénteken a pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken – vagyis Vuhanban vagy környékén -, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 napig is lehet.

Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni.

Washington kész segítséget nyújtani Kínának a koronavírus-járvány féken tartása érdekében

– írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren hétfőn. Az amerikai kormányzat folyamatos kapcsolatban áll Kínával – írta az elnök, majd közölte: felajánlották Kínának és Hszi elnöknek a szükséges segítséget.

Trump megemlítette, hogy az Egyesült Államokban nagyon kevés megbetegedés van, de az egészségügyi hatóságok figyelemmel kísérik a fejleményeket. Az Egyesült Államokban eddig öt megbetegedést diagnosztizáltak. Arizonában, Los Angeles környékén, Chicagóban, Texasban és az északnyugati Washington államban ápolnak koronavírusos betegeket. Valamennyi páciens korábban a kínai Vuhanban járt. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) még pénteken nyilvánosságra hozott közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban 63 gyanús esetet vizsgálnak.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik