Nagyvilág

Nagyot bukott Salvini, de veszélyesebb, mint valaha

Egy új antipopulista mozgalom felfutása is kellett ahhoz, hogy ne tudja bevenni Olaszország egyik régi baloldali bástyáját.

Matteo Salvini eddig kétszer próbálta megbuktatni az olasz kormányt, de egyszer sem sikerült neki. Az első alkalom az volt, amelynek a végén ő maga is kikerült a kormányból, a második pedig most, Emilia-Romagna tartomány választásain.

Salvini eddigi felemelkedése egészen meseszerű. A Liga korábban, Északi Liga néven egy kisebb regionális párt volt, amely alapvetően az Olaszországon belüli észak-dél ellentétet használta ki. A menekültválság kezdetén Salvini lovagolta meg legsikeresebben a szélsőjobboldali indulatokat, amivel belügyminiszterként még kormányra is került.

Az 5 Csillag és a Liga kormányzása eleve furcsa konstrukció volt. Mindkét párt masszívan populista, de az 5 Csillag alapvetően baloldali, korrupcióellenes párt volt, a Liga pedig végső soron eleve szélsőjobboldaliként indult. Salvini nem sok időt töltött a kormányzással, a belügyminiszteri munkája inkább azzal telt, hogy Olaszországot járva kampányolt, és minden lehetséges platformon harcolt bármilyen típusú bevándorlás ellen. Ezzel sokat tett az 5 Csillag népszerűségének erodálásáért, amely a kormányalakítás idején még népszerűbb volt, mint Salvini Ligája.

Miután a helyzet megfordult, Salvini úgy érezte, elérkezett az idő a váltásra. Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a pártonkívüli, de inkább az 5 Csillag felé húzó Giuseppe Conte miniszterelnök ellen. Azt várta, hogy az ellenzéki pártok az aktuális kormány bukására szavaznak majd, és a Liga nélkül nem lehet majd kormányt alakítani, ezért új választások jönnek. Elszámolta magát. Salvini akkora fenyegetést jelentett a többi pártnak, hogy az 5 Csillag inkább kényszerkoalícióra lépett azzal a Demokrata Párttal, amelynek a korrupciós ügyei annak idején életre hívták.

Fotó: Marco Bertorello / AFP

Kényes koalíció

Ez a kényes koalíció még mindig létezik, ám miközben a Demokrata Párt megerősödött, az 5 Csillag folyamatosan gyengül. Salvini a jelenlegi kormány megbuktatására úgy látott esélyt, hogy a regionális választásokon abban a régióban veri meg a baloldalt, amely annak hagyományos bázisa. De ismét elszámolta magát.

Emilia-Romagna tartományban a választásokon a szavazatok 51,4 százalékát szerezte meg Stefano Bonaccini, a Demokrata Párt jelöltje. Salviniék embere, Lucia Borgonzoni 43,6 százalékot kapott. Ezzel hivatalosan is csődöt mondott az a kormánybuktatási kísérlet, amellyel Salvini a legbaloldalibb olasz tartományok egyikében akarta legyőzni a baloldali koalíciót.

Salvini az umbriai és calabriai győzelmek után minden erejével Emilia-Romagnára összpontosított, mégsem sikerült a trükk. Az eredményekből viszont az is kiderül, hogy a szélsőjobb még abban a tartományban is meg tudta szorongatni a baloldalt, amely a második világháború óta annak egyik központja. Salvini maga is azt mondta, nem érzi úgy, hogy veszített volna, legközelebb majd kétszer olyan erővel próbálkozik.

A baloldali győzelemhez ráadásul kellett egy egészen erős, de viszonylag új utcai mozgalom, a Sardines is. 2014-ben a szavazásra jogosultak 37 százaléka ment el választani, most ez a szám 67 százalék volt.

Fotó:Francesco Militello Mirto/NurPhoto/ AFP

Szardíniák

A Szardíniák (Sardines) onnan kapták a nevüket, hogy olyan szorosan szeretnék megtölteni a nagy olasz tereket és utcákat, mint a szardíniák a konzervdobozban. A mozgalomnak nincs egyértelmű vezetése, egy korábbi lakótársi közösség alapította. Ők azt mondják, nem is céljuk, hogy politikai erővé váljanak, azt szeretnék csak elérni, hogy a populistákkal szemben a másik oldal is megmutassa magát.

A Szardíniák célja, hogy a tolerancia, az egyenlőség jegyében tüntessenek a kirekesztés, a gyűlölködés és a homofóbia ellen. A mozgalom egyelőre nehezen megfogható, de volt olyan felmérés is, amelyben az olaszok negyven százaléka tartotta őket veszélyesebbnek Salvinire, mint a hagyományos politikai ellenfeleit.

Kérdés, hogy a Szardíniák lesz-e a megoldás a populizmus elleni harcra Olaszországban. Az viszont látszik, hogy kifejezetten segíteni tud, ha valaki képes mozgósítani a szélsőjobboldallal szemben állókat.

Kiemelt kép: Antonio Masiello/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik