Nagyvilág

Lezuhant egy repülőgép Afganisztánban

Cikkünk frissül…

Hétfőn helyi idő szerint kora délután lezuhant repülőgép Afganisztánban – jelentette a külföldi sajtó. A baleset a Kabultól délnyugatra fekvő Gazni tartományban történt. Az első hírek szerint egy utasszállító gépről volt szó, de több, egymásnak ellentmondó információ is megjelent.

A gép a földet érést követően kigyulladt, a Reuters szerint egy Boeing típusú gépről van szó. A National nevű közel-keleti hírportálnak hivatalos forrásból is megerősítették a baleset tényét, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy hány sérült van és vannak-e halálos áldozatok. A tartományi kormány szóvivője szerint műszaki hiba miatt zuhant le a repülő.

Hírügynökségekben és az afganisztáni médiában először olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Ariana afgán állami légitársaság Herátból Indiába tartó Boeing típusú utasszállítója zuhant le Gazni tartományban 110 emberrel a fedélzetén, de ezt azonnal cáfolta Mirval Mirzakval, a vállalat ügyvezető igazgatója a légitársaság Ariana News hírportálján.

A légijáratokat követő Flightradar internetes szolgáltatás adataiból is az látszik, hogy a szóban forgó járat már India felett repül.

Gazni kormányzója, Vahiddula Kalomzaj azt mondta, hogy a lezuhant gép nem afgán, hanem valamilyen külföldi légitársaságé volt.

A gép az ország középső részén fekvő tartomány olyan területén zuhant le, amelyet a tálib lázadók tartanak ellenőrzésük alatt. Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője közölte, hogy ellenőrzik a katasztrófával kapcsolatos hírek hitelességét.

Az Ariana News úgy tudja, hogy egy kommandós alakulat indult útnak Gazniba, hogy felkutassa a gépet. Az esetről más részletek egyelőre nem ismertek.

Az afgán kormány bejelentése szerint az állami tulajdonban álló Ariana Afghan Airlines egyik gépéről van szó. Ugyanakkor a légitársaság az Ariana News hírportálján azt írta, hogy Mirvaz Mirzakval, a légitársaság ügyvezető igazgatója „cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint a légitársaság egyik utasszállítója katasztrófát szenvedett Gazni tartományban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik