Nagyvilág

Száznál is több menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengerből civilek

Hetvennyolc menedékkérőt vett fedélzetére a Földközi-tengeren, Líbia partjainak közelében az Alan Kurdi német civil hajó két különböző műveletben – közölte a Sea-Eye segélyszervezet szóvivője szombaton. A menedékkérők között több gyerek is van, a legfiatalabb hat hónapos. Három ember erősen kiszáradt állapotban volt.

Az Ocean Viking pénteken 92 menedékkérőt vett fedélzetére túlzsúfolt gumicsónakokról, 55 kilométerre Líbia partjaitól. A kimentettek túlnyomó része szomáliai, vannak közöttük várandós nők, csecsemők és kiskorú gyerekek is.  A hajón jelenleg már 151 menedékkérő tartózkodik az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet szombati közlése szerint. A Földközi-tengeren cirkáló civil hajóknak az utóbbi időben nem kell sokat várakozniuk, hogy olasz kikötőkbe jussanak. Németország és más országok már bejelentették, hogy befogadják az Olaszországba vitt meneddékkérőket.

Kiemelt kép: Illegális bevándorlókkal teli gumicsónak a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében 2020. január 9-én. A migránsokat a Sea-Watch német tengeri segélyszervezet Sea-Watch 3 hajója a fedélzetére vette. MTI/AP/SeaWatch/Boris Niehaus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik