Nagyvilág

Trumpot zavarta a tiszta víz, bajban a Rio Grande

Vissza is vontak egy csaknem fél évszázados rendelkezést.

Visszavonta a vizek tisztaságának védelméről szóló, csaknem fél évszázados szövetségi rendelkezést. A döntéssel több mint másfél millió kilométernyi folyó, csatorna, patak, ér és mocsárvidék kerül ki a természetvédelmi oltalom alól. A védett területeken eddig nem lehetett gazdálkodni, ingatlanfejlesztést végrehajtani.

Donald Trump hivatalba lépése elején közölte, megszüntetné, de legalábbis jelentősen visszaszorítaná a környezet védelmére, így a vízvédelemre is, vonatkozó törvényeket, szövetségi szabályokat.

Azzal érvelt, hogy ezek felesleges terhet jelentenek a farmereknek, földtulajdonosoknak és az üzleti vállalkozásoknak, emlékeztetett az állami hírügynökség.

A döntéssel éppen nekik tettek gesztust. Andrew Wheeler, az amerikai környezetvédelmi hivatal igazgatója azt mondta, a döntés után a farmerek szabadon művelhetik földjeiket, könnyebben kaphatnak engedélyt az ingatlanfejlesztők és ipari vállalkozások is.

Arra nem tért ki, hogy a gazdálkodásba bevonandó területeken alkalmazott rovarirtók, műtrágyák és egyéb vegyi anyagok hogyan szennyezik a vízi utakat. Azt mondta, a változások csak az időszakos vízfolyásokra érvényesek, de éppen az ilyen hegyi patakok, folyók biztosítják néhány száraz éghajlatú tagállam, így  Új-Mexikó vízellátásának egy részét is.

Jen Pelz, a Wild Earth nevű új-mexikói környezetvédelmi szervezet vezetője azt mondta, a tagállamban komoly aggodalmat kelt az intézkedés, mert a Rio Grande, amely az ivóvíz és az öntözésre alkalmas víz nagy részét biztosítja a helybélieknek, éppen ilyen, eddig védett hegyi patakokból, lápokból kapta utánpótlását. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy hivatalba lépése óta Trump enyhített az olaj- és gázkitermelés szigorú szabályozásain, növelte a gépjárművek károsanyag-kibocsátási normáit, és javaslatot tett a kihalással fenyegetett, veszélyben lévő állat- és növényfajokat védő törvény módosítására is.

Kiemelt kép: MTI/AP/Markus Schreiber

Ajánlott videó

Olvasói sztorik