Nagyvilág

Erdogan: Európa segítsen többet Szíriának

Az Európai Uniónak és a tagállamoknak több és gyorsabb segítséget kell nyújtaniuk a szíriaiaknak, mert ez mindenekelőtt emberekért viselt felelősség – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken Isztambulban Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztóján.

Erdogan egyúttal közölte, hogy a 2016-os EU-török menekültügyi megállapodás keretében Brüsszel által megígért összesen hatmilliárd eurónak még az első hárommilliárd eurós részlete sem jutott el a nemzetközi civil szervezetekhez. A török elnök emlékeztetett arra, hogy országa már több mint 40 milliárd dollárt költött a területén élő menekültekre.

Merkel azt mondta: úgy gondolja, hogy az unió a hatmilliárd eurón kívül is támogatni fogja Törökországot a menekültkérdésben. A német kancellár jelezte, támogatni tudják például azoknak a brikettből készítendő házaknak az építését az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, amit humanitárius szervezetek kezdtek el azok számára, akik a harcok elől a török határ közelébe menekültek.

Erdogan és Merkel pénteken az isztambuli Vahdettin elnöki rezidencián a menekültválságon túl egyebek mellett Líbiáról, Szíriáról és a kétoldalú kapcsolatokról is megbeszélést folytattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik