Nagyvilág

Boris Johnson aláírta a kilépési nyilatkozatot

Aláírta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást péntek este Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street által közzétett nyilatkozatában a konzervatív párti kormányfő fantasztikus pillanatnak nevezte a dokumentum aláírását. Johnson szerint ezzel a formális aktussal végre teljesült a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett – a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás döntése, és véget érhet a vitatkozás, a megosztottság, amely túlságosan hosszú ideig tartott.

Most már egységes országként továbbléphetünk, egy olyan kormány vezetésével, amely a jobb közszolgáltatások, a bővülő lehetőségek megteremtésére összpontosít, és arra, hogy a ragyogó Egyesült Királyság minden zuga kiteljesíthesse képességeit

– fogalmazott az aláírást követő nyilatkozatában a brit miniszterelnök. Johnson célként jelölte meg azt is, hogy az Egyesült Királyság barátként és szuverén, egyenrangú félként erőteljes új viszonyrendszert alakítson ki az Európai Unióval.

A Downing Street tájékoztatása kiemeli azt is, hogy Johnson – ahogy ez ünnepélyes jellegű aláírások esetén a londoni miniszterelnöki hivatalban hagyomány – Parker típusú töltőtollal írta alá a kilépési megállapodást.

A miniszterelnöki hivatal által közzétett fotó tanúsága szerint a brit kormányfő aláírását viselő oldalon az Európai Unióban honos összes nyelven, köztük magyarul az áll, hogy

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága részéről.

A Johnson által aláírt kilépési megállapodást Brüsszelből szállították Londonba, és a ceremónián az Európai Unió, a brit külügyminisztérium és a Downing Street tisztviselői is jelen voltak, köztük David Frost, a brit Brexit-tárgyalóküldöttség vezetője.

Az Egyesült Királyságban csütörtök este emelkedett törvényerőre a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által elfogadott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

Pénteken aláírta a megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Az Európai Parlament (EP) jövő szerdán szavaz a Brexit-megállapodásról.

Az EP alkotmányügyi bizottsága (AFCO) nagy többséggel elfogadott jelentésében a kilépési egyezmény elfogadását javasolta az EP-képviselőknek, annak érdekében, hogy a brit EU-tagság rendezett módon szűnhessen meg.

Az összes jogi aktus befejeződése után brit részről Dominic Raab külügyminiszter aláírja a Brexit-megállapodás ratifikációs okmányát, amelyet Brüsszelben még a kilépés napja előtt letétbe helyeznek. Az Egyesült Királyság jövő pénteken brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor, 47 évnyi és egy hónapnyi tagság után lép ki az Európai Unióból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik