Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: Kétszáz utast vizsgáltak meg a római reptéren

Rendkívüli óvintézkedések mellett összesen 202 utasát, illetve teljes személyzetét vizsgálták meg annak a repülőgépnek, amelyik a kínai Vuhan városából érkezett csütörtök reggel Olaszországba, a római Fiumicino reptérre – írta a Reuters.

A római reptér szóvivője elmondta, a koronavírus tüneteit vizsgálták az utasokon. 

A 202 utas ellenőrzésére azután került sor, hogy az olasz egészségügyi hatóságok különleges ellenőrző intézkedéseket rendeltek el a vírus terjedésének megakadályozására. Gyanús esetekről nem érkezett hír.

A koronavírus terjedéséről az első aggasztó hírek decemberben kezdtek szivárogni, majd egyre sűrűsödni Kínából, miszerint egy új, eddig ismeretlen vírus alakult ki és terjed szélsebesen az ázsiai országban, mára több szomszédos államban is megjelent. Feltételezhetően Vuhan város egy állatpiacán fejlődött ki, innen az elnevezése: vuhan-koronavírus.

A betegség tüdőgyulladáshoz hasonló tünetekkel jár, és emberről emberre terjed cseppfertőzéssel, tudományos becslések alapján eddig több mint ezer személyt fertőzött meg, noha egyelőre csupán 220 esetről tudni.

Hetek alatt világjárvány törhet ki a kínai vírus miatt
A SARS „kistestvéréről” van szó, kialakulása csak idő kérdése volt: cseppfertőzéssel terjed emberről emberre.

Kiemelt kép: Hőkamerával mérik az érkező utasok testhőmérsékletét a vuhani nemzetközi repülőtéren 2020. január 21-én. (MTI/AP/Emily Wang)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik