Nagyvilág

Lezuhant egy tűzoltó-repülőgép Ausztráliában, a személyzet meghalt

Lezuhant egy tűzoltó-repülőgép csütörtökön az Ausztrália délkeleti részén fekvő Új-Dél-Wales államban, a személyzet mindhárom tagja meghalt – közölték a katasztrófavédelmi szolgálatok.

A C-130-as Hercules típusú repülőgéppel a kapcsolat az ausztrál fővárostól, Canberrától száz kilométerre délre fekvő Snowy Monaro térségében szűnt meg – írták. A térségbe helikoptereket vezényeltek.

Az ausztráliai tűzvész semmi ahhoz képest, ami ránk vár
Egyre gyakrabban alakulnak ki extrém tűzvészek, a helyzet pedig a jövőben még rosszabb lesz.

Ausztráliának azon a területén a hőség és a szárazság visszatértével ismét bozóttüzek keletkeztek. Új-Dél-Wales állam tűzoltósága számos kerületre adott ki figyelmeztetést. Legfőképpen az állam délnyugati részeire, az ausztrál főváros határaira, valamint az északnyugati területére, 40 kilométerre Sydney belvárosától. A bozóttüzek miatt zárva tart Canberra repülőtere.

David Elliot, az állam rendkívüli szolgálatainak minisztere azt mondta, hogy visszatérnek azok a körülmények, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztaltak. A politikus egyben rendkívüli éberségre szólította fel a lakosságot a keletkező tüzek miatt.

Ausztráliában továbbra is súlyos a helyzet a főváros, Canberra keleti külterületén, rendkívüli figyelmeztetés van érvényben több elővárosban. Az embereket felszólították, hogy azonnal menjenek menedékhelyre vagy egy közeli sporttelepre. Azt is mondták, hogy már késő autóúton távozni a térségből, mert újabb hatalmas lángtenger van kialakulóban, amely az utakat is elérheti. A tűz rendkívül gyorsan terjed. A környékbeli bozóttüzek szerdán keletkeztek, amelyeket csütörtökön a heves szelek tovább tápláltak.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik