Nagyvilág

Tovább szedi áldozatait a spanyol ítéletidő

Spanyolországban nyolcra nőtt az ítéletidő halálos áldozatainak száma  - közölték a hatóságok szerdán.

Az andalúziai Níjar közelében egy üvegházban dolgozó férfi veszítette életét, amikor a környékre jégeső zúdult. Alicante térségében egy korábban eltűntként számon tartott férfi holttestét találták meg a megáradt Guadalest folyóban. Alcoyban egy öt emeletes épület összedőlt, a romok között egy 74 éves asszony holttestére bukkantak a mentőkutyák.

A spanyol hatóságok összesen négy eltűnt személy után kutatnak, közül hármat a Baleár-szigeteken keresnek.

A lassanként elvonuló Gloria nevű vihar vasárnap csapott le az Ibériai-félszigetre erős széllel, heves esőzésekkel és hóeséssel.

Az intenzív havazás több települést vágott el napokra a külvilágtól Aragónban, Katalóniában és Valenciában, utóbbiban 350 katonát vezényeltek ki a felgyülemlett hó eltakarítására.

Fotó: Josep LAGO / AFP / Europress

Sok helyen szünetel az áramszolgáltatás, mivel az szolgáltatók szakemberei sem tudnak eljutni a meghibásodás helyszínére.

Katalóniában a hó mellett a víz is gondokat okoz; Malgrat de Marnál, egy kisebb hidat elsodort a megáradt Ter folyó és részlegesen beszakított egy vasúti hidat. A Tordera folyó áradása miatt kilenc ember helikopterrel kellett kimenekíteni két kempingből. Víz alá került az Ebro folyó deltájának több kilométernyi szakasza is.

A barcelonai önkormányzat tájékoztatása szerint az óriási, rendkívül erővel kicsapó hullámok miatt a városi partszakaszokon, strandokon és sétányokon mintegy 250 ezer eurós kár keletkezett.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) további esőzésekre figyelmeztet Katalóniában, ahol az időjárási körülmények miatt 149 ezer diáknak maradt el a tanítás.

Kiemelt kép: Josep LAGO / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik