Nagyvilág

Értékközvetítés Makón EU-s pénzből: tanulmányokra, haknira milliók röpködtek

Ezt utálom a legjobban az összes közül: járásonként félmilliárdokat osztanak ki “humánszolgáltatás fejlesztésre” és a legszegényebbek felemelésére. Aztán a pénz felét elszórakozzák politikusépítő és celebkifizető méregdrága “közösségi rendezvényekre” (a képen épp a makói polgármester gitározik) a másik felét meg ellopják kamu tanulmányokra és óránként 30-60 ezer forintért tartott viccképzésekre és persze a helyi lakájsajtó kifizetésére is több tucat millió úszik “nyilvánosság biztosítása” címén

– írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. (A cikk alján Hadházy teljes bejegyzése.) Az Átlátszóval közösen kérte ki és dolgozta fel azokat a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, mire ment az a csaknem 500 millió forint uniós pénz, amelyet Makó a környékbeli községekkel együtt “Értékközvetítés a Makó térségi közösségekben” elnevezésű projektre kapott.

Makó fideszes polgármestere az algyői Fidesz-elnököt bízta meg az uniós pályázat kommunikációjával, a Csanád Média Kft. 40 milliós megbízást kapott – írja az Átlátszó.

2018 őszén kétnapos Sportágválasztó Börzét tartottak Makón,

a szombati műsorvezetéssel az MTVA-s ifjabb Knézy Jenőt bízták meg. A szerződés szerint a négy órás munkáért 126 ezer 405 forintot kapott a tévés kommentátor, vagyis óráként valamivel több mint 31 ezer forintba került a sporttévés szereplése. Ennél is több jutott a helyi ismertséggel bíró Luiginak, aki 2019-ben a Vertán telepi városrészi napon lépett fel egy 45 perces koncerttel, 144 ezerért.

A városrészi napon felléptek óvodások, volt táncbemutató meg koncert és vetélkedő, na meg este retro-utcabál.

Esélyegyenlőség-tematikájú tanulmányokra is jutott jócskán. Közel 19 millió forint ment el innovatív programok, tematikák kidolgozására, amit a budapesti HBH Kft. nyert el.

A szerződés szerint 6,3 millió forint jutott “aktív korú, hátrányos helyzetű nők esélyeinek, társadalmi-gazdasági integrációjának javítását célzó tematika” kidolgozására, szinte forintra ugyanennyi “hátrányos helyzetű és/vagy sérülékeny társadalmi csoporthoz tartozó emberek, integrációját segítő tematika” kidolgozására, és 6,5 millió forint “makói humán közszolgáltatások egyenlő esélyű, komplex fizikai és infokommunikációs elérhetőségenek átfogó” feltérképezésére.

Csak épp a legszegényebbekkel, a legrászorultabbakkal nem voltak ilyen bőkezűek a projekt irányítói. 2018-ban a hátrányos helyzetű fiataloknak táborokat szerveztek. „A táborvezetők szerződéseiből kiderül, 7 főt bíztak meg a táboroztatással, ők naponta, fejenként 8 ezer forintot kaptak a reggel 8-tól délután 4-ig tartó programért. Vagyis óránként 1 ezer forintot. A segítőiket napi 3 ezer forinttal jutalmazták.”

Ezt utálom a legjobban az összes közül: járásonként fél milliárdokat osztanak ki "humánszolgáltatás fejlesztésre" és a…

Közzétette: Hadházy Ákos – 2020. január 22., szerda

Kiemelt kép: Budapest, 2017. április 4. A magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című nemzeti konzultációját hirdető óriásplakát egy újpesti ház falán, a Váci úton 2017. április 4-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik