Nagyvilág

A szaúdi koronaherceg videóval küldhetett kémvírust Jeff Bezos telefonjára

A Guardian szerint egy  Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceghez tartozó számról érkezhetett Jeff Bezos, a Washington Post dollármilliárdos tulajdonosának, egyben a világ egyik leggazdagabb emberének telefonjára egy kémvírust tartalmazó üzenet.

Bezos és az olajmonarchia vezetője néhány hónappal korábban, egy befolyásos hollywoodi producer partyján találkoztak, amelynek egyik célja éppen Szaúd-Arábia kedvezőbb megítélésének elősegítése, egy vonzóbb brand felépítése lett volna. A lap szerint Bezosnak nem volt oka gyanakodni, amikor a WhatsApp-on keresztül érkező videót megnyitotta 2018 májusában, hiszen a program elvileg titkosított üzeneket küld. A koronahercegtől érkező videóban azonban egy olyan kémprogram lapult, amely megfertőzte Bezos telefonját, majd néhány óra múlva nagy mennyiségű adatot ért el és továbbított. A lapnak arról nincsenek információi, hogy milyen adatok kerültek illetéktelen kezekbe és hogy mit kezdtek azokkal.

Az adatlopás után öt hónappal egy szaúdi halálosztag brutális módon megölte Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságírót, a Washington Post munkatársát a királyság isztambuli konzulátusán. Rijád kezdetben mindent tagadott, majd végül azt állította, hogy a gyilkosság a Hasogdzsi hazahurcolására küldött osztag tagjainak önkényes döntése volt. Később Mohamed bin Szalmán közvetett felelősséget vállalt, mint mondta:

Én viselem az összes felelősséget, mert az én vezetésem alatt történt.

2019 végén öt embert ítéltek halálra a gyilkosság miatt, azonban az ügyészség nem talál elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy vádat emeljenek Mohamed bin Szalmán bizalmasa és volt tanácsadója, Szaúd al-Kahtáni ellen.

Az adatlopás után 9 hónappal a National Enquirer bulvárlap megírta, hogy Bezos megcsalja a feleségét. 2019-ben a Bezos által az eset után felbérelt magánnyomozók arra jutottak, hogy a milliárdos telefonjáról közelebbről meg nem nevezett szaúdiak loptak el intim üzeneteket. Ezzel szemben a lap azt állította, hogy a bennfentes információkat Bezos barátnőjének öccsétől kapták, ami szinte lehetetlennek tűnt, hiszen a testvérek gyakorlatilag nem beszélnek egymással. A Bezos-féle magánnyomozás adatait átadták az amerikai hatóságoknak.

A lap szerint a vizsgálati eredményt megkapta Agnès Callamard, az ENSZ jelentéstevője is, aki a politikai megrendelésre végrehajtott gyilkosságokkal foglalkozik. Információik szerint Callamard stábja hitelesnek találta az anyagot és terveik szerint ormálisan is megkeresik a szaúdi felet az ügyben. Callmardék tavaly saját vizsgálódásaikra alapozva mondták ki, hogy “hitelt érdemlő bizonyítékokat” találtak arra, hogy Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását Mohamed bin Szalmán rendelte el.

Ajánlott videó

Mi ez az egész Márki-Zay jelenség? Milyen hatással lesz a kisvárosi polgármesterségből a nagypolitikába berobbanó férfi a magyar közéletre – akkor, ha győz az előválasztáson, s győz Orbán ellen is; akkor, ha csak az előválasztáson diadalmaskodik; s akkor, ha már az előválasztást is elbukja. Erről szól a mai Háromharmad Pál Zsomborral, Pető Péterrel és Nagy Józseffel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.