Nagyvilág

A szaúdi koronaherceg videóval küldhetett kémvírust Jeff Bezos telefonjára

A Guardian szerint egy  Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceghez tartozó számról érkezhetett Jeff Bezos, a Washington Post dollármilliárdos tulajdonosának, egyben a világ egyik leggazdagabb emberének telefonjára egy kémvírust tartalmazó üzenet.

Bezos és az olajmonarchia vezetője néhány hónappal korábban, egy befolyásos hollywoodi producer partyján találkoztak, amelynek egyik célja éppen Szaúd-Arábia kedvezőbb megítélésének elősegítése, egy vonzóbb brand felépítése lett volna. A lap szerint Bezosnak nem volt oka gyanakodni, amikor a WhatsApp-on keresztül érkező videót megnyitotta 2018 májusában, hiszen a program elvileg titkosított üzeneket küld. A koronahercegtől érkező videóban azonban egy olyan kémprogram lapult, amely megfertőzte Bezos telefonját, majd néhány óra múlva nagy mennyiségű adatot ért el és továbbított. A lapnak arról nincsenek információi, hogy milyen adatok kerültek illetéktelen kezekbe és hogy mit kezdtek azokkal.

Az adatlopás után öt hónappal egy szaúdi halálosztag brutális módon megölte Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságírót, a Washington Post munkatársát a királyság isztambuli konzulátusán. Rijád kezdetben mindent tagadott, majd végül azt állította, hogy a gyilkosság a Hasogdzsi hazahurcolására küldött osztag tagjainak önkényes döntése volt. Később Mohamed bin Szalmán közvetett felelősséget vállalt, mint mondta:

Én viselem az összes felelősséget, mert az én vezetésem alatt történt.

2019 végén öt embert ítéltek halálra a gyilkosság miatt, azonban az ügyészség nem talál elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy vádat emeljenek Mohamed bin Szalmán bizalmasa és volt tanácsadója, Szaúd al-Kahtáni ellen.

Az adatlopás után 9 hónappal a National Enquirer bulvárlap megírta, hogy Bezos megcsalja a feleségét. 2019-ben a Bezos által az eset után felbérelt magánnyomozók arra jutottak, hogy a milliárdos telefonjáról közelebbről meg nem nevezett szaúdiak loptak el intim üzeneteket. Ezzel szemben a lap azt állította, hogy a bennfentes információkat Bezos barátnőjének öccsétől kapták, ami szinte lehetetlennek tűnt, hiszen a testvérek gyakorlatilag nem beszélnek egymással. A Bezos-féle magánnyomozás adatait átadták az amerikai hatóságoknak.

A lap szerint a vizsgálati eredményt megkapta Agnès Callamard, az ENSZ jelentéstevője is, aki a politikai megrendelésre végrehajtott gyilkosságokkal foglalkozik. Információik szerint Callamard stábja hitelesnek találta az anyagot és terveik szerint ormálisan is megkeresik a szaúdi felet az ügyben. Callmardék tavaly saját vizsgálódásaikra alapozva mondták ki, hogy “hitelt érdemlő bizonyítékokat” találtak arra, hogy Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását Mohamed bin Szalmán rendelte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik