Nagyvilág

A fideszes recept miatt áll a bál Szlovákiában

Robert Fico terve feldühítette az orvostanhallgatókat.

A szlovák koalíció vezető pártja ismertette programját. Robert Fico, az Irány – Szocáldemokrácia (Smer-SD) elnöke annak egyik fő elemeként említette, hogy az orvosokat Szlovákiában tartsák, legalább 10 évig. Azt mondta, a végzett orvosok tanulmányaik árát dolgozzák le, ha mégis külföldre mennek, fizessenek az államnak 55-60 ezer eurót – írja a Paraméter.

A Čas.sk alapján a portál azt írja, hogy jelenleg több száz orvos hiányzik, néhány év múlva kritikus lehet a helyzet, de a javaslat feldühítette az orvostanhallgatókat.

Visszautasítjuk, hogy bennünket, a tanulmányainkat és a leendő foglalkozásunkat eszközként használják fel a politikai kampányban a társadalom polarizálására.

Készek együttműködni olyan megoldások kidolgozásában, hogy a fiatal orvosokat Szlovákiában tarthassák, de ezt a –Magyarországon „röghöz kötésként” elhíresült – módszert, nem tartják jó megoldásnak. Emlékeztettek rá, hogy sokan nem a több pénz, hanem a szlovák egészségügyben uralkodó állapotok miatt mentek külföldre. Robert Fico javaslatát szélsőségesen populista megoldásnak tartják.

Peter Visolajský, az orvosi szakszervezet elnöke úgy vélte, az, amivel a pártelnök előállt,

még inkább elűzi a fiatalokat Szlovákiából és elmélyíti a problémát.

Mint mondta, a csehek is csábítják a szlovák diákokat, hogy menjenek hozzájuk ingyen orvosnak tanulni, mert kiszámolták, hogy ez előnyös lehet számukra. Mint mondta, a szlovák orvosi karok alulfinanszírozottak, ezen főleg a külföldiektől beszedett tandíjakkal próbálnak segíteni. Az érdekképviselet vezetője Robert Fico javaslatát diszkriminatívnak tartja.

Diaktuntetes(960x640)(3).jpg (diáktüntetés)
Fair a röghöz kötés a Fidesz szerint
A felsőoktatást finanszírozó adófizetők és a hallgatók közötti fair megállapodásnak tartja a Fidesz a hallgatói szerződést.

Kiemelt kép: Robert Fico/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik