Nagyvilág

Pár nap alatt majdnem egy méter hó esett egy kanadai városban, a hadsereget hívták segíteni

A heves hófúvások következtében rekordvastagságú hóréteg borította be a kanadai Újfundland és Labrador tartomány székhelyét, St. John’s városát, a mentéshez a hadsereget hívták segítségül.

Péntek reggel óta 76,2 centiméter hó hullott St. John’s repülőterére, több gépjármű és ház került hótorlaszok alá az óránként több mint 100 kilométer sebességű széllökések miatt.

A tartomány miniszterelnöke, Dwight Ball miniszterelnök szombaton közölte, hogy kérte a szövetségi kormány segítségét, “beleértve a hadsereg mozgósítását” a hatalmas hótömegek elszállításához és az utak megtisztításához.

Ottawa hozzájárult a segítségnyújtáshoz, Seamus O’Regan, a természeti erőforrások minisztere, Újfundland és Labrador parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy elődleges a kórházakhoz vezető utak megtisztítása.

A kanadai meteorológia szolgálatok szombaton feloldották a hófúvásriadót, de Danny Breen, a város polgármestere közölte, hogy legalább vasárnapig érvényben marad a pénteken kihirdetett szükséghelyzet.

Minden üzletnek zárva kell tartania, járművek – a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság kivételével – nem közlekedhetnek az utcákon

– olvasható a városháza Twitter-üzenetében. Dwight Ball szerint a hóvihar alighanem bekerül a történelemkönyvekbe is. A CBS televíziónak nyilatkozva hozzátette, hogy senki sem emlékszik ekkora hóviharra. A CBS szerint egy embert eltűnt a viharban.

Úton a segítség, együtt megoldjuk

– írta a Twitteren Justin Trudeau kormányfő.

Kiemelt kép: MTI/AP/The Canadian Press/Andrew Vaughan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik