Nagyvilág

Magyar méhészek tüntettek Brüsszelben a hamisított import mézek miatt

Megtartották első demonstrációjukat a tíz európai uniós országból – köztük Magyarországról – érkezett méhészek Brüsszelben – adta hírül az Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet. Az egyesület több uniós nagyvárosban is tüntetést tart a közeljövőben.

Az első állomáson a szervezet elnöke az Európai Bizottság épülete előtt újságíróknak azt mondta:

a méhészkedés veszélybe került kontinensünkön az olcsó hamisított import mézek miatt, amivel a csalók sok esetben az autentikus európai mézeket is helyettesítik.

Fulmer Takács Ferenc szerint a megoldást az általuk létrehozott védjegy jelenti. A védjegyes termékeke az egyesület szigorúan ellenőrzi, és azzal garantálni tudja, hogy a védjeggyel forgalomba kerülő mézek közvetlenül az Európai Unió országainak termelőitől származnak. Így azok az európai fogyasztók, akik ezt választják, valódi hamisítatlan mézet vásárolnak és hozzájárulnak az európai méhészetek megmaradásához és az ökológiai egyensúly fenntartásához.

Az egyesület elnöke kifejtette, a méhészkedés egy olyan tevékenység, ami nem terheli az ökoszisztémát, hanem nagyon nagy mértékben annak a fenntartásához járul hozzá. Mint mondta, minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt. A természet egyensúlyát pedig ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn. Hangsúlyozta, a mézelő méh ma már nem képes emberi segítség nélkül életben maradni, ezért létfontosságúak a méhészek az ökoszisztéma szempontjából.

Kiemelt kép: Egyesület az Európai Méhekért 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik