Nagyvilág

A Volkswagen volt a világ legnagyobb autógyára 2019-ben

Megőrizte az első helyet az autógyártó társaságok erősorrendjében a német Volkswagen csoport (VW) 2019-ben az előzetes értékesítési adatok szerint – írta hétfőn a Handelsblatt. Az MTI által szemlézett német üzleti lap beszámolója alapján a VW nagyjából 10,9 millió autót adhatott el tavaly, így sorban a negyedik évben végezhetett az első helyen, ismét maga mögé utasítva a japán Toyotát, amely 10,7 millió kocsit értékesített.

Jürgen Stackmann, a VW értékesítési igazgatója a napokban ismertetendő végleges adatokról elöljáróban elmondta:

  • a csoport névadó márkája történelmi csúcsot állított fel 2019-ben
  • több tízezerrel túlszárnyalta az egy évvel korábbi 6,2 milliós értékesítési darabszámot.

A csoport további márkái, így az Audi és a Skoda is több gyártmányt szállított ki a vásárlóknak, mint 2018-ban, a VW így a globális autópiac mintegy 4 százalékos csökkenésének ellenére jó évet zárt, és csaknem 8 százalékos világpiaci részesedést ért el.
Ez mindenekelőtt a városi terepjárók (SUV) előretörésének tulajdonítható.

A Volkswagen márkánál tavaly 30 százalékot ért el a SUV-ok aránya az eladott kocsik körében, ami 10 százalékpontos növekedés. Jürgen Stackmann elmondta, hogy a 2020-as kilátásokkal kapcsolatban „visszafogottan optimista”, arra számít, hogy a kínai piac stabilizálódik, az európai és az észak-amerikai piac pedig megőrzi stabilitását.

A VW-hoz a névadó Volkswagen, az Audi és a Skoda mellett, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, és a Seat tartozik, valamint a Ducati sportmotorkerékpár, és saját márkájú haszonjárművei mellett a Scania és a MAN tehergépjárműveket is a VW gyártja.

Kiemelt kép: Bemutatják az új, nyolcadik generációs Volkswagen Golfot Wolfsburgban 2019. október 24-én. MTI/EPA/David Hecker

Ajánlott videó

Olvasói sztorik