Nagyvilág

Meghalt a negyedik tűzoltó is az ausztráliai tűzvészben

Vasárnapra virradó éjjel életét vesztette a lángokkal harcoló egyik hivatásos tűzoltó Ausztráliában, rádőlt egy fa.

Bill Slade, egyike a számos önkéntes brigád mellett a délkelet-ausztráliai bozóttüzek oltásán dolgozó kevés hivatásos tűzoltónak, szombat éjjel halt meg a kelet-ausztrália Victoria állambeli Omeo közelében – közölte a victoriai tűzoltó-parancsnokság erdőtüzekért felelős részlegének ügyvezető igazgatója. A hatvanéves, kétgyermekes családapát novemberben nevezték ki parancsnoknak 40 éves szolgálat után.

Slade halálával legalább 27-re emelkedett a szeptember óta tomboló bozóttüzek halálos áldozatainak száma. Az áldozatok közül négyen tűzoltók voltak.

A hatóságok igyekeznek kihasználni a jelenlegi, viszonylag kedvező időjárási körülményeket lángok megfékezésére, amelyek esők nélkül várhatóan még heteken át tombolnak, vélhetően ez lesz a leghosszabb bozóttűzidőszak a kontinensen.

A válság következtében heves bírálatok érték Scott Morrison miniszterelnök konzervatív kormányát, amelytől több intézkedést követelnek az általános felmelegedés megakadályozása érdekében, amely szakértők szerint szintén felelős a bozóttüzek súlyosbodásáért. Pénteken ezrek tüntettek Sydneyben és Melbourne-ben, Morrison lemondását és a klímaváltozás elleni hatékonyabb ausztráliai fellépést követelve.

A 2019-es év volt a legmelegebb és a legszárazabb Ausztráliában a mérések kezdete óta. December 18-án rekordmeleget mértek, a napi legmagasabb hőmérséklet országos átlaga 41,9 Celsius-fok volt.

(MTI)

Kiemelt kép: Egy leégett ház romjai az ausztráliai Új-Dél-Wales államban található Batesman településen. Fotó: AFP / Peter Parks

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik