Nagyvilág

Felmentették Pálffy Istvánt a dublini nagykövetség éléről

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent egy sor köztársasági elnöki határozat nagykövetek kinevezéséről, illetve két nagykövet felmentéséről is. Van olyan határozat, ami még júliusra nyúlik vissza, de most egybegyűjtötték a tavalyi változtatásokat.

Áder János két nagykövetet hívott vissza: a volt tévés, majd KDNP-s képviselő Pálffy Istvánt a dublini nagykövetség éléről mentették fel még december elején. Medveczky Ivánt pedig a Mexikóvárosból hívták vissza tavaly novemberben.

Pálffyt Manno István váltja Írországban a magyar nagyköveti poszton. Manno István korábban volt már miniszteri biztos, protokollfőnök a külügyben, valamint milánói főkonzul is, egy szóval egy tapasztalt diplomatát neveztek ki nagykövetnek.

Medveczkyt Németh Zoltán váltotta 2019 novemberében Mexikóban.

A következő nagyköveteket ismerhetjük még meg a Közlönyből:

  • Deák Árpád Dávid a karibi térségben kapott feladatokat tavaly júliusban: a Dominikai Köztársaságban, a Dominikai Közösségben, Jamaicában és Saint Luciában fogja ezentúl képviselni Magyarországot. Deák eddig a mexikói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője volt.
  • Varga-Haszonits Zoltán komoly feladatot kapott szintén még júliusban: a teheráni nagykövetségen bizonyíthat vezetőként. Varga-Haszonits 1990 óta dolgozik magyar diplomataként, 2016 óta dolgozik az iráni magyar nagykövetségen.
  • Selmeci Balázst Varga-Haszonitshoz hasonlóan rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki Áder 2019 augusztusában. Őt Magyarország rijádi nagykövetségének a vezetésével, bízták meg, valamint a Bahreini Királyságban és a Jemeni Köztársaságban is képviselnie kell az nagykövetnek hazánkat.
  • A manilai nagykövetség élén Bencze József dolgozik november óta. Ha valakinek Palauban vagy a Marshall-szigeteken lesz szüksége segítségre, akkor neki is Benczét kel majd keresnie.
  • A limai nagykövetséget pedig tavaly december óta Tóth Katalin vezeti, aki Peru mellett Bolíviára is figyel.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik