Nagyvilág

14 milliárd forintnyi adományt ad a bozóttüzek elleni küzdelemre egy ausztrál milliárdos

A tűzvész utáni újjáépítésre, valamint a bozóttüzek elleni védekezésre, és a klímaváltozás elleni közdelemre.

Ausztrália egyik leggazdagabb embere, Andrew Forrest 70 millió ausztrál dollárt, azaz nagyjából 14 milliárd forintot ajánlott fel adományként a bozóttüzek elleni védekezésre, és a tűzvész utáni újjáépítésre – jelentette a helyi sajtó. Az ország legnagyobb filantrópjaként is ismert bányamágnás a pénzt alapítványán keresztül ajánlotta fel.

Közleményük szerint a hatalmas összeget nem csak a mostani tűzvész elleni küzdelemre, és a károsultak megsegítésére akarják felhasználni, hanem olyan hosszú távú megoldások kifejlesztésére is, amivel jobban lehet majd védekezni a bozóttüzek ellen.

Az ABC ausztrál televízió cikke szerint 10 millió dollárt (2 milliárd forint) egy „önkéntes hadsereg” létrehozására szánják. A terv szerint több mint 1200 önkéntest, köztük tűzoltókat, orvosokat és építőipari dolgozókat vinnének a bozóttüzektől érintett területekre, hogy segítsenek a tüzek elleni küzdelemben és az újjáépítésben.

Másik 10 millió dollárból pedig az elkövetkező két évben segítenék az tűzvész által érintett területek felvirágoztatását. A pénzt a Vöröskereszttel és az Üdvhadsereggel együttműködve közvetlenül az érintett települések kapják meg, és főleg az infrastruktúra újjáépítésére, és a helyi gazdaság fellendítésére használják majd fel.

A maradék ötvenmillió dollárt egy hosszú távú megoldásokat kereső alap létrehozására használják fel, ahol az alapítvány közlése szerint szakértők segítségével mérnék fel, milyen okok vezetnek az ehhez hasonló természeti katasztrófák kialakulásához. A kutatásban főleg a klímaváltozásra, vízmegőrzésre, természetvédelemre és földgazdálkodásra koncentrálnak majd. Az alapítvány közölte, globális megoldásban gondolkoznak és céljuk, hogy félmilliárd dollárt gyűjtsenek össze erre a célra.

A kiemelt képen kiégett autók az ausztráliai Új-Dél-Wales államban található Mogo Village településen. Fotó: AFP / Saeed Khan

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik