Nagyvilág

Németországnak 500 ezer bevándorlóra van szüksége – évente

A bevándorlás alapvető fontosságú Németország jövője szempontjából

– mondta Christian Dürr. Az FDP parlamenti elnökhelyettese a TheLocal.de hírportálnak adott interjújában beszélt az ország demográfiai helyzetéről a bevándorlás szemszögéből.

Dürr szerint a németek legfontosabb problémája, hogy az ország elöregedett, a világon itt a második legmagasabb az átlagéletkor, és hamarosan ismét nagy hullám éri el a nyugdíjkorhatárt. Mindez az alacsony születésszámmal párosulva hanyatlásba taszítaná az országot, ha elmaradna a jelentős számú bevándorlás.

A politikus a témában korábban már a Die Weltben is megjelentett egy cikket, ahol a német nyugdíjrendszer működőképességét vizsgálta. Ebbe arról írt, hogy az 1950-es években kiválóan működött, hogy az aktuális munkaképes generáció befizetéseit szétosztották az inaktív idősek között. Az egyensúly azonban azóta megbomlott, a kifizetések fenntartásához évente több mint 100 milliárd eurós többlettámogatásra van szükség, ami nem fair a fiatalabb generációkkal szemben.

Dürr azt állítja, ezek a tényezők szükségessé teszik, hogy évente 500 ezer új bevándorló érkezzen Németországba. Nagyjából ennyi ember kell ugyanis a demográfiai eltolódás ellensúlyozásához. A politikus szerint azonban, hogy ez csak akkor igaz, ha a bevándorlók lényegében azonnal képesek belépni a munkaerőpiacra. Nagyobb hangsúlyt kell tehát fektetni arra, hogy képzettebb munkaerő érkezzen az országba. Dürr szerint a kormánynak ezt nem sikerült megugrania.

A szabad demokrata képviselő szerint a bevándorlási törvény a jelenlegi formájában nem alkalmas a cél elérésére. A külföldi német nagykövetségek lassúak, óriási mennyiségű papírt kell kitölteni, az érdeklődő külföldieknek az lehet a benyomása, hogy a német kormány kifejezetten akadályozni próbálja a bevándorlást. Dürr szerint olyan bevándorlási szabályokra van szükség, amelyek érzékenyek arra, hogy ki milyen háttérrel és milyen célból érkezik Németországba.

A politikus szerint amennyiben nem sikerül rendezni a legális bevándorlás ügyét, akkor továbbra is az illegális bevándorlók száma fog növekedni, ami a szélső jobbos csoportosulásokat erősíti, az országot és az Európai Uniót viszont gyengíti majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik