Nagyvilág

Váratlanul Szíriába utazott Vlagyimir Putyin

Kedden előre be nem jelentett látogatás keretében Damaszkuszba utazott Vlagyimir Putyin – jelentette a szíriai állami hírügynökség. A SANA szerint Putyin egy orosz katonai támaszponton találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, a két elnök meghallgatta a Szíria harcok dúlta Szíria különböző térségeinek helyzetét taglaló jelentéseket. Az orosz államfő méltatta a Szíriában elért „hatalmas” előrelépéseket a szíriai állam működése és az ország területi integritása helyreállításában.

Putyin megjegyezte, hogy a damaszkuszi utcákon jól látható, miként tér vissza a békés élet. Aszad megköszönte az orosz elnöknek, hogy Damaszkuszba látogatott, és elismerését fejezte ki Oroszországnak és az orosz katonáknak a terrorizmus elleni harcban nyújtott támogatásukért és a békés élet helyreállításában tett erőfeszítéseikért – mondta Peszkov.

Putyin Aszad egyik legfontosabb támogatója, 2015-ben az ő oldalán lépett be a háborúba, amely elősegítette Aszad csapatainak előretörétést. Putyin utoljára 2017-ben látogatott Szíriába, akkor azt jelentette be, hogy győztek és az orosz csapatok nagyobb része hazatér.

Az Independent emlékeztet, hogy az orosz elnök váratlan látogatása éppen akkor zajlik, amikor igen feszült a helyzet a térségben Kászim Szulejmáni iráni tábornok meggyilkolása miatt.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Syrian Presidency Telegram Page

Ajánlott videó

Olvasói sztorik