Nagyvilág

Johnson embere szerint Nagy Britannia különleges kapcsolatban lesz az Orbán-kormánnyal a brexit után

A Buzzfeed cikke szerint Tim Montgomerie a Duna Intézet Budapesten megrendezett, december 17-i rendezvényén arról beszélt, hogy a brexit lezárása után Nagy Britannia „különleges kapcsolatban” lesz Orbán Viktor kormányával. Montogomerie, Boris Johnson miniszterelnök egyik vezető tanácsadója kifejezetten megdicsérte az Orbán-kormányt, amiért az már korán elgondolkodott a „liberalizmus határain”.

Az egykor újságíróként dolgozó Montgomeriet szeptemberben alkalmazta a Downing Street szociális igazságügy tanácsadóként. A jobboldali érzelmű Duna Intézet eseményén arról beszélt, hogy szerinte a brexit után Johnson komoly energiákat tesz majd a kapcsolatépítésbe, különösen a kulcsfontosságú európai államokkal.

Azt hiszem, hogy a Franciaországgal és a Magyarországgal való kapcsolat is jelentős lesz

— mondta. Hozzátette: Budapest és Magyarország már korán felvetette a liberalizmus határainak kérdését,

azt hiszem ezt látjuk Nagy-Britanniában is. Így remélem, hogy más országok mellett Magyarországgal is különleges kapcsolatunk lesz.

A lap kiemeli: Orbán Viktor szélsőjobboldali kormányát 2018-ban eljárás alá vonta az Európai Unió a médiával, a kisebbségekkel és a joggal szembeni támadások miatt. Mint írják: Orbánt erős kritikák érték antiszemita megjegyzései és a „muszlim betolakodókat” emlegető retorikája miatt.

Montgomerie december végén tűz alá került a Twitteren, ahol azt írta:

Érdemes tanulmányozni a magyar családpolitikát.

Két héttel korábban, a Magyar Tudományos Akadémia rendezvényén pedig ennél is tovább ment. Orbánt és Johnsont összehasonlítva arról beszélt, hogy szerinte Trumpra, Johnsonra és Orbánra is igaz, hogy egyfajta gazdasági és kulturális szolidaritás irányába mozognak, amely összhangban áll a hagyományos konzervativizmussal és amelynek központi eleme az individualizmus, amely az erős közszolgáltatásokat és a családokat előbbrevalónak tartja, mint a külföldieket.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik